Årets stadskärna 2023

Läs bidraget som tagit oss till finalen i Årets stadskärna

Utmärkelsen Årets Stadskärna har sedan 1995 delats ut av Svenska Stadskärnor till den svenska stad eller ort som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer.

ANSÖKAN

Tillsammans skapar vi plats

1. Bakgrund & utgångsläge

Läs mer

2. Organisation

3. Platsen

4. Utbud & upplevelser

5. Marknadsföring & kommunikation

6. Måluppföljning

7. Framtid

8. Motivering

9. Utmärkelser

1.

Nästa

Bakgrund & utgångsläge

Har ni hört om allt som hänt i Stenstan? Det är nämligen massor. De senaste åren har innerstaden moderniserats och vi har tillsammans gjort de största satsningarna i staden sedan den återuppbyggdes efter branden 1888. Gamla fasader har fått nytt innehåll och stadskärnan växer då nya områden sammanflätas med befintlig bebyggelse. 

Vi skapar plats. Plats för upplevelser, olikheter och känslor för alla stadier i livet. Mötesplatser, lekplatser och boplatser.

Vi ansöker till Årets stadskärna för att visa den stora transformation som Sundsvall och dess stadskärna har gjort och fortfarande är mitt i. Ett sätt att uppmärksamma det arbete som gjorts, stanna upp och beundra, för att sedan fortsätta framåt. Genom ansökan till årets stadskärna har vi en samlad bild och bevis på att visioner blir verklighet i Sundsvall. Vi får även ett tillfälle att visa vår fantastiska Stenstad och dess utbud – och skapa argumenten till våra lokala ambassadörer. Årets Stadskärna är tänkt att inspirera stadens intressenter och invånare att fortsätta arbeta tillsammans för utveckling av stadskärnan. 

Ibland ser man inte skogen för alla träd – för att dra paralleller till de tidigare träpatronerna som la grunden till staden. Det här är vårt sätt att se tillsammans med er. 

Låt oss berätta om vår resa.

Sundsvalls historia kittlar. Sedan förhistorisk tid har platsen haft en stark ställning som centralort för handeln i landskapet. Dagens stadsplan härrör från 1600-talets rutnätsplan, från tiden då Gustav II Adolf grundade staden just tack vare sin plats; mellan två älvar, invid en större å samt en väl skyddad kustvik, inramad av två höga berg. 

Vid 1800-talets mitt är Sundsvall en landsortsstad med omkring 3000 invånare och platsen går från fiskarsamhälle till sågverksmetropol. Ett centrum för trävaruindustrin och nu skapas förutsättningar för kommunikationer världen över. En plats som under storhetstiden som sjöfarts- och handelsstad har myllrande hamnkvarter och varumagasin som reste sig höga över kullerstenen. 

Vår plats

Efter eldens härjningar fanns bara ett utbränt skal, men staden byggs upp igen ännu mer praktfullt präglat av samtidens ideal. Likt fågel Fenix reser sig en miniatyr av en europeisk storstad ur askan 1888. En tät och påkostad stenstad skapas med kvartersstruktur, arkitektoniska kvaliteter utöver det vanliga och som till stora delar är bevarad än idag. Borta var den stadskärna som till stor del beboddes av hantverkare, bönder och arbetare. Det gytter av träkåkar som tidigare dominerat stan kunde man bara ana sig till om man blickade utanför stadskärnan.

Förmögna grosshandlare och träpatroner med lika stora drömmar som förmögenheter anlitar några av Sveriges främsta arkitekter och skapar en manifestation av lyx och överdåd. En ny stad målas upp full med rikt dekorerade hus, torn och tinnar, vackra fasadmålningar och dekorativa detaljer. En vision och ett resultat som vi än i dag får ta del av då vi vandrar längst Stenstans gator. 

Återuppbyggnaden efter stadsbranden resulterar i imponerande byggnadsminnen och som en oundviklig följd av industrialiseringen får fabrikerna ta plats vid Sundsvalls stränder.

Men handelstider blev andra tider…

Stenstaden kompletteras med byggnader i Jugend, nationalromantik och funktionalistisk stil. Till skillnad från de flesta städer i Sverige rivs inte centrum under 1960- och 70-talens saneringsiver och ersätts av kvarter med släta fasader. Småbutiker blir shoppingkedjor, saluhallar blir varuhus och i hamnen byts industrierna mot detaljhandelsföretag. 

Den moderna utvecklingen mot ett finansiellt centrum tar sin början och Sundsvall blir synonymt med banker, pension och försäkringar. Gallerior etableras, gångbroar byggs mellan kvartershusen och en extern köpstad öppnar upp utanför stadskärnan. Jämte de tunga industrierna växer IT-sektorn fram och grunden till fortsatta etableringar och satsningar i området är lagd. På Stenstan pratas om industristaden som blivit Norrlands Silicon Valley.

Låt oss berätta om vad som hänt den senaste tiden.

... och storhetstid blev dåtid

Stenstan 2023

Med inspel från Sundsvallsbor, styrdokument, influenser och teorier från omvärlden pekas vi tydligt i en riktning. Vi ska erbjuda människor en upplevelserik och mänsklig plats att leva våra liv på. En plats som är tolerant mot olikheter, ger förutsättningar för möten mellan människor och som inte hotar vår planet. En tät, grön stad med blandat innehåll och ett levande stadsliv såväl dagtid som kvällstid. En stad med god tillgänglighet, trygghet och säkerhet som bidrar till att alla människor känner sig välkomna. En stad som vänder ansiktet mot vattnet, mot Selångersån och Sundsvallsfjärden och som gynnar hela regionens framtid.

Sundsvall har gjort stora satsningar för att följa med in i den nya tiden. Och vi har kommit en bra bit på vägen. 

Vi har skapat förutsättningar för nya bostäder med centrala lägen och nya bostäderna har vuxit fram i närhet till vattnet där det tidigare funnits industriverksamhet. Centralstationen har byggts om till ett modernt resecentrum som förenklar byten mellan långfärdsbussar, tåg, cykel, bil och promenad. Gamla E4:an har byggts om till en grönskande stadsgata med gång- och cykelvägar på vardera sida. Längst med hela Selångersån som rinner genom stadskärnan har vi rustat upp gångstråken och kajområdena och skapat ett upplevelsestråk för hela året med början vid havet. Ett flertal nya cykelstråk har byggts i stadskärnan och några av de mest trafikerade gatorna har försetts med särskilda cykelöverfarter – för att nämna några av våra satsningar.

En gemensam målbild

Mycket av resultaten levereras i arbetet med platssamverkan där näringslivet i stadskärnan, fastighetsägarna och staden är engagerade och samarbetar för att skapa plats för attraktivare miljöer i city. Vi samarbetar över gränser, skapar nya möjligheter tillsammans och är inkluderande. Vi gillar helt enkelt att göra saker tillsammans.

2.

Nästa

Organisation

Vi har en gemensam vison för staden; tillsammans släpper vi skaparkraften fri och bygger ett hållbart Sundsvall med plats för alla. Det är stora ord, som innefattar hela staden och stadskärnan. I översiktsplanen talar vi om de ramar och förutsättningar som gäller för att åstadkomma detta. Den beskriver hur vi ska använda vår mark och vårt vatten, hur vi ska bygga och växa samt hur vi ska möta de utmaningar vi står inför – hur vi ska skapa plats för alla. 

I Stadsvision Sundsvall finner vi våra verktyg, ledstjärna och inspiratör. Visionen grundar sig i kommunens planer och på djupgående analyser över hur näringsliv och medborgare vill att Sundsvall ska utvecklas. Utifrån dessa analyser har sedan grundläggande stadsbyggnadsmässiga principer för stadens utveckling tagits fram. Stadsvision Sundsvall har ett 30 årigt perspektiv. Nu har vi nått ungefär hälften av resan och på plats efter plats i stadskärnan omvandlas visionerna till verklighet.

Vi vågar agera och stärka Sundsvalls identitet. För att lyckas med det behöver vi kraftsamla; något vi gör under Platsvarumärket Sundsvall. En gemensam strategi och ett gemensamt förhållningssätt. 

Stadsutveckling Sundsvalls långsiktiga mål är kopplade till visionen. Vi jobbar utifrån perspektivet platsen, innehållet, människan för att tillsammans samverka för en attraktiv stadskärna där det finns plats för såväl evenemang och känslor. Vi arbetar aktivt med kommunikation om stadsutvecklingen för att skapa delaktighet och ge medborgarna och delägarna möjlighet att följa arbetet. Under de inledande åren 2018-2021 var det kortsiktiga målet att kandidera till utmärkelsen Årets Stadskärna. Stadsutveckling Sundsvall är projektledare för Årets stadskärna. Ansökan kom att bli ett verktyg för att samla ägare, intressenter och goda krafter samt en produkt att presentera och kommunicera stadslivsarbetet. 

Låt oss berätta om mer om vår organisation och strategier.

Stadsutveckling i Sundsvall 1) AB bildades 2017. Bildandet av bolaget grundades på en förundersökning där behovet av ett strukturerat stadsutvecklingsarbete efterfrågades, representanter från fastighetsägarna, handeln, kommunen och Svenska Stadskärnor var delaktiga. Styrelse och ordförande tillsattes vid bildandet och VD anställdes i februari 2018.

Idag ägs bolaget av medlemsorganisationerna På stan´s näringsidkare ideell förening (benämns numer Stenstan) och Fastighetsnätverk Sundsvall City Ekonomisk förening, 50 % vardera. Sundsvalls kommun har sedan starten varit medfinansiär och strategisk partner.

2022 växlade bolaget upp affärsmodellen och gick från medlemskap i respektive ägarnätverk till flera olika partnerskap direkt under bolaget. Målsättningen är att långsiktigt ansluta flera företag i stadskärnan, framför allt företag som inte har direkt koppling till handel eller besöksnäring.

Stadsutveckling i Sundsvall AB

Stadsutveckling i Sundsvall AB

Stadsutveckling i Sundsvall AB har som uppdrag att företräda utvecklingen och levandegöra city, vara drivkraften som arbetar med att skapa samverkansförutsättningar för de som verkar i staden eller har ett intresse av att vara med och bidra till ett attraktivare Sundsvall.

Bolaget ska även verka för förenklade kontakt- och kommunikationsvägar mellan alla samarbetsparter, analysera nya trender och levnadsmönster samt verka för en utveckling där detta ges plats i stadens framtida utveckling.

På stan´s näringsidkare ideell förening

Föreningen är plattformen där näringsidkare i Sundsvall city kopplade till handel är medlemmar. Butiker, caféer och restauranger men även serviceföretag som frisörer, hotell och skönhetssalonger finns bland medlemmarna. Antalet medlemmar idag är cirka 100 st. 

Handelsförening benämns idag som Stenstan och drivs helt ideellt med en styrelse representerad av medlemsföretagen. Nätverket driver viktiga branschfrågor, projekt och evenemang som bidrar till att förbättra förutsättningarna för handeln.

Fastighetsnätverk Sundsvall City Ekonomisk förening

Fastighetsnätverk Sundsvall City Ekonomisk förening ska tillvarata och främja medlemmarnas ekonomiska intressen genom att verka för en levande och attraktiv stadskärna i Sundsvalls city. 

Förening ägs idag av 11 st fastighetsägare. Föreningen har en styrelse representerad av ägarna och nätverket driver aktuella och viktiga branschfrågor med fokus på tillväxt.

För att skapa en levande och en attraktiv stadskärna samverkar vi runt tre prioriterade stadslivsstrategier; platsen, innehållet och människan.

Platsen

Lyft fram det unika, byggnaders och miljöers flexibilitet och attraktivitet.

Innehållet

Flera besöksanledningar, kommersiellt underlag för alla generationer och behov samt aktiviteter fler timmar på dygnet.

Människan

Skapa trivsel, trygghet och tillgänglighet.

Översiktsplan “Sundsvall 2040”* 

Sundsvall kommuns översiktsplan Sundsvall 2040 2) visar vilken väg kommunens verksamheter och Sundsvall som plats ska gå hand i hand in i framtiden. Den utgår från kommunens nya gemensamma vision; tillsammans släpper vi skaparkraften fri och bygger ett hållbart Sundsvall med plats för alla och betonar Stenstans unikhet och att dess kulturhistoriska, arkitektoniska och upplevelsemässiga värden utgör ett kärnvärde för den centrala staden och ska utgöra en utgångspunkt för dess utveckling.

Planen betonar att stadskärnan ska fortsätta att utvecklas som en tät och attraktiv innerstad med en blandning av bostäder, service, handel, näringsliv, bostadsnära grönska, parker, torg och kulturutbud. Översiktsplanen skapar förutsättningar för att utveckla mer stadsnära boende samt vid behov även öka mängden bostäder och verksamheter i befintliga byggnader och kvarter. Fler bostäder centralt ger ökad handel och puls i stadskärnan. Bottenvåningar bör i största möjliga mån aktiveras och öppnas upp mot gatorna.

Stadens och människornas tillgänglighet till havet ska öka. Kopplingar och utblickar mot havet ska beaktas i kommande planering för att stärka Sundsvalls identitet som staden vid vattnet. 

Gång- och cykelstråk ska förstärkas och i stadskärnan ska människor framför fordon prioriteras. Gator, torg och parker ska ge plats för konst, lek, uppträdanden, fysisk aktivitet och samvaro. 

Stadsvision Sundsvall

2007 antogs Stadsvision Sundsvall 3) i dialog med Sundsvallsborna. Strategin togs fram i en ambitiös process med öppet hus, seminarier, utställningar, intervjuer och synpunkter från allmänheten. Resultatet av denna dialog med Sundsvallsborna har agerat som en röd tråd för stadsplaneringen och legat som grund för de beslut som fattats. Sundsvallsborna ska fortsätta vara med i det levande samtalet om stadens utveckling. 

Visionen har ett 30-årigt perspektiv, och nu halvvägs in i visionens tidsram kan vi konstatera att flertalet mål är uppfyllda eller på god väg att uppfyllas. Resultatet är en stad som stärker sin attraktivitet genom att bättre ta tillvara på sin närhet till vattnet, som skapar liv och rörelse genom förtätning och utveckling, och som skapar bättre förutsättningar för en trygg och hållbar stadskärna.

Tre ställningstaganden har lyfts fram för Stadsvision Sundsvall:

  • Stenstan har en unik särprägel som ger en livfull atmosfär med stil och tyngd. Selångersån och Sundsvallsfjärden ger åtråvärd vattenkontakt och stadsbergen erbjuder möjlighet till naturnära rekreation. Sundsvall ska vårda och utveckla dessa tillgångar.

  • Utveckling och förtätning skapar liv, rörelse och främjar möten mellan människor. Planeringen ska tidigt omfatta livskvalitet- och folkhälso-frågor och inta ett långsiktigt hållbarhetsperspektiv. Sundsvallsborna ska fortsätta vara med i det levande samtalet om stadens utveckling. 

  • Sundsvall är navet i Norrlands största arbetsmarknadsregion. Ett starkt nav med möjligheter till möten och upplevelser krävs för att en region ska utvecklas långsiktigt. Med strategiska vägval bygger vi därför vidare på denna position!

Stadsvisionen sammanfattas även i tio uppdrag som du finner på näst-kommande sida.

Sundsvalls stadsvision sammanfattas i 10 uppdrag
  • Bygg en starkare stadskärna

  • Utveckla människornas rörelsestråk

  • Låt Stenstan möta det nya

  • Utvidga den klassiska kvartersstaden

  • Låt vattnet möta staden

  • Bred ett nät av grönska över staden

  • Tillåt trafik på människans villkor

  • Samla kommunikationer

  • Utveckla staden hållbart

  • Håll Stadsvisionen levande

Platsvarumärket Sundsvall

Sundsvall vill göra en förflyttning och ta en tydlig position präglad av stark utveckling och framtidstro. Varumärkesplattformen är stommen i varumärket och grunden för hur vi tillsammans ska göra platsen Sundsvall mer känd, attraktiv och nå vår önskade position.

Platsvarumärket Sundsvall 4) är summan av flera intressenters gemensamma kraftsamling för att skapa en attraktiv plats som sticker ut, skapar nyfikenhet, förväntan och inte minst skapar förutsättningar för tillväxt. Lokalt engagemang och ambassadörskap är en förutsättning i utvecklingen och marknadsföringen av platsen. Platsvarumärket Sundsvall togs fram i bred förankring 2018-2019. Ungefär 3 000 personer, varav majoriteten Sundsvallsbor, involverades i olika typer av undersökningar, kartläggningar, diskussioner och workshops. Representanter från näringslivet och offentlig sektor, boende i olika åldrar från alla områden i kommunen, studenter, hemvändare, nyanlända och politiker gav perspektiv och så småningom en tydlig riktning.

Vårt varumärkeslöfte är konkret, kravställande och inkluderande; Tillsammans skapar vi framtiden. ”Tillsammans” är viktigt för att betona samverkan och att vi skapar den önskade förflyttningen tillsammans. Formuleringen ”skapar vi framtiden” är viktig utifrån ambitionen att Sundsvall ska associeras med aktiva verb och handlingskraft.

Vi vet att delaktighet, där alla platsens aktörer bjuds in att bidra, bidrar till att platsen blir ännu bättre och ger ett brett ägarskap som bygger stolthet. Sundsvalls platsvarumärke ägs gemensamt av alla som bor och verkar i staden.

Sundsvalls varumärkesbyggande är ett medel för att understödja förändringsresan mot en mer upplevelserik plats. När människor som bor i Sundsvall upptäcker nya sidor av sin livsmiljö och involveras i förändringen som sker skapas engagemang och tillit till platsen som man bor och verkar på.

Medskapande innebär en av de största möjligheterna i arbetet med att stärka bilden av Sundsvall. Att medborgare, företagare eller besökare berättar om just deras relation till Sundsvall och vad som kan upplevas här. Andra människors spontana berättelser om Sundsvall upplevs mer trovärdiga än planerad och traditionell kommunikation.

Varumärket Sundsvall har gjorts tillgängligt genom hemsidan Dela Sundsvall 5) och här finns också berättelser, argument och bevis att hämta. Dela Sundsvall ska ses som ett verktyg i arbetet med att skapa ett varumärkesbyggande ekosystem där aktörer och invånare aktivt utvecklar och kommunicerar Sundsvall som plats. Tillsammans behöver vi utveckla, paketera och kommunicera Sundsvalls erbjudande och förstå att allt hänger ihop. De fyra målmarknaderna - näringsliv, besökare, talanger, boende - behöver tydligt samspela i platsutveckling och platsmarknadsföring.

Fastighetsägarnätverk

Fastighetsägarna arbetar dagligen med utveckling och förvaltning av stadskärnans fastigheter. I fastighetsägarnätverket förs en öppen dialog om optimeringen av innehållet för bästa placering och smartaste mix i stadskärnan. Samtliga fastighetsägare öppnar upp för flexiblare hyresavtal och flera popupkoncept. 

Tillsammans arbetar vi målinriktat och strategiskt för rätt innehåll och rätt hyresgäst på rätt plats och genom detta stärker och utvecklas hela kvarter. De senaste åren har flera lokaler byggts om till attraktiva bostäder som bidrar till stärkta kundunderlag för handel och bidrar till kommunens övergripande mål om att en större andel av kommunens befolkning ska bo i stadskärnan. Handelsutbudet samlas ihop och flyttas om möjligt till markplan för levande bottenvåningar. Nya verksamheter etableras i både nya och anpassade fastigheter som alla påverkar stadskärnans flöden.

För att omställningen ska ske i önskvärd takt har fastighetsägarna bytt hyresgäster med varandra för att tillsammans lägga stadspusslet, med innehåll och attraktivt utbud i fokus.

Nätverket har vidare inventerat framtida potential i sina respektive fastigheter och byggrätter. Tillsammans med kommunen ser fastighetsägarnätverket fram emot att bygga för tillväxt och bidra till stadens utveckling.

Rent strukturellt i staden vet vi att det krävs en smart mix av moderna kontor, centrala bostäder, relevant handel, kultur och urban service för att möta den moderna stadsbons och besökarens önskemål och behov. Stenstans unika byggnader ger förutsättningar för en hållbar utveckling, skapa positiva sociala värden och förtäta centrum genom att bygga ännu fler bostäder och skapa trygghet när allt fler vistas i staden under dygnets alla timmar. 

Nätverket ordnar ett årligt återkommande evenemang i Stenstan springer 6), en varumärkesstärkande löpfest för hela familjen, där arenan är Stenstan med dess vackra byggnader.

Quality mark (QM)

I september 2021 fick vi QM-märkningens samtliga kriterier godkända av Svenska Stadskärnor. Att inneha QM 7) visar att vi arbetar långsiktigt, strategiskt, har tydliga mål och följer upp resultaten – med andra ord ett kvitto på att vi är på rätt väg. Underlaget för detta har fungerat som en checklista för att bygga organisationen, prioritera mål samt sätta strategier och är någonting som vi arbetat kontinuerligt med året 2018-2021. Certifieringen och utmärkelsen är värdefulla, men det allra viktigaste är resan vi gör tillsammans för att utvecklas och förflytta oss framåt. Att vi samverkar. 

QM-processen har för oss inneburit arbete med följande processer:

Partnerskap & intressenter: Förankra organisationen och budget.

Vision & strategi: Genom dialog med ägare, intressenter och medborgare arbeta fram vision, mål och handlingsplan.

Genomförande & uppföljning: Genomföra projekt, mäta effekter, följa upp och utvärdera resultat och mål samt kommunicera arbetet.

Quality mark: Certifiering av Sundsvall 2021.

Årets Stadskärna: Kandidera till utmärkelsen Årets Stadskärna 2023.

Handelssamverkan

För stadens besökare är det nu viktigare än någonsin att bemötas personligt och med en lokal och varm känsla. För att möta upp nya köpbeteenden och besöksmönster krokar vi arm med grannen och lyfter fram styrkor som man inte får när man handlar på tex internet. Tillsammans skapar vi nu en plats som människor väljer att vara i, besöka och komma tillbaka till. För att utveckla just service och bemötande satsar Sundsvall tillsammans med sjutton andra svenska städer på Citykompetens 8), ett utbildningskoncept för att utveckling inom ämnet. 

Tillsammans med Sundsvallsföretaget Indivd startade vi 2023 upp Stenstans datadrivna handelscommunity 9) för att skapa en positiv utveckling till vår destination. Men fortfarande är det en utmaning att förstå de mest basala insikterna om vad det lett till. Gör vi rätt aktiviteter och vad är rätt aktiviteter? Nya tekniska framsteg har öppnat upp möjligheter att lära känna våra besökare, testa och utvärdera hur tex olika aktiviteter och event påverkar den fysiska handeln, möjligheter att dela insikter inom destinationen men även mellan städer. Att följa människan är viktigt, med innovativ teknik utvecklar vi Stenstan till en mer attraktiv och hållbar handelsplats. Fysiska verksamheters lokala besöksdata samlas in och anonymiseras och besöksinsikter delas i communityt. 

Stadsutveckling Sundsvall prenumererar även sedan 2022 på Telia Crowd Insights 10) aggregerade rörelsedata som även det ger insikter om stadskärnans besöksflöden och hjälper oss att ta smartare beslut i stadslivsprojekten. Sundsvall har dessutom en extern handelssamverkan och omvärldsbevakning via medlemskap i Sveriges Centrumutvecklare och Svenska Stadskärnor 11). Nätverk som driver viktiga stadslivsfrågor, erbjuder utbildningar och ovärderliga verktyg för utveckling. Via Fastighetsägarna och HUI prenumererar och arbetar vi aktivt med rapporten Cityindex 12) som ger oss fakta och insikter att målsätta vår utveckling och förflyttning med. 

Stenstans presentkort 13) är vår lokala valuta som samlar våra verksamheter och samtidigt beskriver utbudet. Presentkort är enkelt för företag och privatpersoner att ge bort och en mycket uppskattad gåva att få. Stenstan har tre ombud som säljer presentkort. 2021 lanserades en webbshop och 2023 lanseras det digitala presentkortet.

Lennart Bergström

”Min bokhandel är en mötesplats för litteraturintresserade i alla åldrar. Aktiviteter och evenemang avlöser varandra, kreativiteten frodas i en inbjudande miljö där vi kan mötas både ofta och länge.

Det är en ynnest att få vara bokhandlare och därmed delaktig i utvecklandet av den kulturella dimensionen i Stenstan. Jag tycker att vår Stenstad är den vackraste i norra Europa.”

Lennart driver den anrika bokhandeln Vängåvan som har sina anor ända från 1840-talet. En bokhandel och café med fokus på service och kvalitet med kunnig personal som hjälper dig att hitta det du söker. De förvaltar sitt 180-åriga arv - men verkar i tiden.

Nästa

Platsen

3.

Sundsvalls Stenstad är en miljö som har stor betydelse som uterum för Sundsvallsborna. Stenstaden är dessutom ett riksintresse för kulturmiljövården. 

Nu när Sundsvallsbron är färdigställd utvecklades stadslivet enligt Stadsvisionen: staden får möta vattnet, kvartersstaden sväller ut längs kajerna, ån blir ett levande rum för stadsliv med nytt hotell, äventyrsbad och nya stadsdelar växer fram enligt samma struktur. Barriärerna är borta och staden växer organiskt enligt Stadsvisionens inriktning med fokus på människan, stadslivet, vattnet och stråk för liv och rörelse.

Låt oss berätta vilka fysiska förändringar vi har gjort i enlighet med Stadsvisionen.

Fysiska förändringar och projekt

  1. Selångersån har väckts till liv med uppfräschade kajer samt upplevelse- och rekreationsstråk.

  2. Det nya stadskvarteret Noten med Clarion hotell. 

  3. Det nya stadsdelen Norra Kajen.

  4. Hamnträdgården har rustats upp.

  5. På Rosenborgskajen växer en ny stadsdel fram.

  6. Den gamla europavägen har omvandlas till stadsgata. 

  7. Ett nytt samlat resecentrum samt Parkeringshuset Stuvaren.

  8. Nya Hållplats Stenstan skapar bättre trivsel, trygghet och tillgänglighet i kollektivtrafiken.

  9. En sommargata skapades sommaren 2022.

  10. Gamla fasader har får nytt innehåll i Tornhuset. En kreativ mötesplats för ungdomar.

  11. Stadsodling i Inre hamnen.

  12. Omfattande upprustning av Olof Palmes torg.

  13. Teaterkvarteren är renoverade.

  14. Esplanadens gröna karaktär tar form.

  15. Hedbergska Parken har rustats upp.

Sundsvallsborna vill till vattnet. Området kring Selångersån har väckts till liv som ett av stadens vardagsrum. En omfattande uppfräschning av åns kajer och Fisktorget där vi skapat många gröna vattennära ytor för möten och avkoppling. Norrmalmsparken som finns på norra sidan Selångersån har utvecklats till en plats för aktiviteter och möten för alla generationer. Ett upplevelse och rekreationsstråk håller på att ta form som ger en ytterligare dimension till stadskärnan och befäster Sundsvall som en kommun i absoluta toppskiktet när det gäller möjligheter till en aktiv fritid. I nuläget finns en väl utvecklad skatepark, bouleplan, basketplan och från vintern 22/23 även en isbana och snölekplats – och området kommer fortsätta att utvecklas. Här finns vattnet, här kan vi träffas över en aktivitet, här kan vi pusta ut efter en arbetsdag eller en shoppingrunda. 

Hösten 2021 invigdes Clarion Hotel Sundsvall, ett nytt landmärke i stadssiluetten. Hotellet ingår i kvarteret Noten som är ett puttrande kvarter av handel, kontor, co-working, musik- och idrottsevent, NP3 arena med mera. Platsen är lättillgänglig och utgör ett geografiskt nav och knytpunkt som genom E4 förbinder Sundsvall norrut. Etableringen gör att stadskärnan förlängs och gallerians två framsidor möjliggörs på ett effektivare sätt.

Vid Norra kajen har tidigare verksamheter avvecklas och området har fått ny bebyggelse. Sveriges bästa söderläge har blivit Sundsvalls nya stadsdel. På Norra Kajen har vi omvandlat historisk industrimark till en attraktiv del av innerstaden, granne med havet och med tre minuters promenad till Sundsvalls centrum. 

I Hamnträdgården som vi 2018 rustade upp möts hav och land. Sundsvalls gästhamn ligger i den inre delen av hamnen i direkt anslutning till Stenstan. Här finns både gräsytor och torgytor att vara på samt stadskärnans största lekpark. 

Själva kajen i området, Rosenborgskajen, har nu rustats upp vilket skapat förutsättningar för den fortsatta utvecklingen av den nya stadsdelen. Ett nytt gång- och cykelstråk och ett mindre torg har anlagts i området med ny beläggning, sittplatser och trädplantering. Närheten till Stenstan, befintliga verksamheter och till resecentrum Sundsvall C skapar ytterligare mervärde för stadsdelen.

Vi har gjort en grön stadsgata av den gamla E4:an genom stan och återskapat den representativa, alléplanterade gata det en gång varit. Den gamla E4-genomfarten har varit den största enskilda barriären mellan stadskärnan och havet. Med Sundsvallsbron 14) förändrades förutsättningarna och den gamla motorleden har nu omvandlats till en grönskande gata i staden.

Ett samlat resecentrum 15) vid Sundsvalls centralstation har utvecklats med nya busshållplatser och bussdockning, breddade plattformar, planskild plattformsförbindelse och ny angöring söderifrån. Resecentrum Sundsvall C är en trygg och trivsam plats med förbättrade möjligheter för resenärerna att ta sig till och från stationen via gång, cykel, buss och bil. Resecentrum Sundsvall C tar hand om det ökade kollektiva resandet och blir en tydlig målpunkt i staden.

Nya resecentrum ska vara en trygg och trivsam plats med förbättrade möjligheter för resenärerna. I närheten finns ett parkeringshus, vilket underlättar långtidsparkering i anslutning till centralstationen.

Här har även Parkeringshuset Stuvaren byggts med 450 platser. Ett tryggt och modernt parkeringshus som erbjuder både elbilsladdning och motorvärmare. Den färgskiftande glasfasaden gör huset till ett upplyftande inslag i stadsbilden. Vi bygger på höjden istället för bredden, vilket skapar effektivare ytor.

Delar av Rådhusgatan bytte juni-september 2022 skepnad och blev Sundsvalls första sommargågata 17). En del av gatan stängdes av för trafik för att istället erbjuda ett nytt utrymme mellan fasaderna för möten mellan människor. Ett sätt för oss att tillgängliggöra innerstäder för boende, besökare och näringsliv. I denna del av staden saknas mindre parker vilket gör att Rådhusgatan skapade en central mötesplats där besökare kunde umgås, äta och leka. 

Gatan möblerades med sittmöbler, utomhusspel och växter. Hit kunde du ta med dig lunchlådan och sätta dig att äta, ta en fika, njuta av grönskan, utmana en kompis i pingis eller låta barnen leka i den nya glasskiosken. 

Vår täta Stenstad är en bra utgångspunkt för att promenera. Här ligger det mesta inom gångavstånd och det ska vara trevligt och bekvämt att röra sig till fots. Ett mål och ett resultat kopplat till Stadsvision Sundsvall, att blandtrafik behålls i staden, men fordon ska röra sig på gåendes villkor.

I december 2022 flyttade stadstrafiken in till Hållplats Stenstan 16) och de nya busshållplatserna får en mer central placering, i hjärtat av Stenstan, med bättre belysning och bättre tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Genom ett ökat folkliv och tydligare trafikrum för trafikantgrupper, förstärks tryggheten i området.

I gestaltningsprogrammet kan du ta del hur området kommer att utformats för att skapa ökad trygghet samt förbättrad trafiksäkerhet för gångtrafikanter, bussresenärer och cyklister. Dessutom krymps området rejält vilket bidrar till en ökad trygghet och gör området mer överblickbart. Planen är dessutom att förse området med markvärme eftersom det förbättrar trafiksäkerheten avsevärt.

Mötesplatsen Tornhuset 18) öppnade 2022 och är en kreativ, inkluderande och engagerande mötesplats för alla. Här finns möjlighet för unga att bli delaktiga i Sundsvalls utveckling, att skapa egna event, boka rum för skapande och ytor för utställning. Vi vet att ungdomar efterfrågar trygga och välkomnande platser där man kan vara kreativ, uppleva olika evenemang eller bara hänga och det erbjuder Tornhuset ungdomar på ett fantastiskt sätt. Dessutom finns anrika och spännande lokaler att hyra för föreningar, organisationer, företag och privata aktörer. 

Istället för att bygga nytt ger vi de gamla byggnaderna nytt liv. Vi värnar om Stenstan som en kulturhistoriskt värdefull stadskärna. Förändringar och nybyggnationer ska ha hög arkitektonisk kvalitet. Mötet mellan äldre och ny bebyggelse eller renovering blir därigenom spännande och berikande. 

Våren 2021 invigdes Stadsodlingen i centrala Sundsvall. Odling är något som många människor uppskattar, men alla har inte tillgång till detta. Som en lösning på detta skapade vi möjlighet att hyra ett stadsodlingspaket för att odla i centrala Sundsvall, vid Inre Hamnen. 

I ett samarbete mellan företaget BEEhappy och tongivande fastighetsägare i centrum har bikupor placerats ut på taken för att främja pollinering i stadskärnan. Målet med BEEhappy är att erbjuda ekosystemtjänster som främjar hållbarhet för kunder och samverkspartners, för närsamhället och för mig själv och min familj. Idag erbjuds andelsbiodling och abonnemang av bikupor och planer finns på fler tjänster och produkter. 

Bikuporna får regelbunden tillsyn och omsorg av BEEhappy som även skördar honungen, slungar, silar, paketerar och levererar honungen till företagen. 

En omfattande upprustning av Olof Palmes torg har skett. En helt ny trapp har byggs där vi har öppnat upp och skapat en tydlig koppling mellan Storgatan och Selångersån. Vi har byggt stora ytor som bland annat kan användas för uteserveringar, med utsökt utsikt ner mot Selångersån. På torgets bredaste del förlängs torget dessutom med en härlig utsiktsbalkong. Många sundsvallsbor har också sagt att de vill ha vatten i någon form på torget, och vi har därför byggt en fontän i soligt läge framför den nya trappan ner mot ån. 

Teaterkvarteret i Sundsvall har renoverats och moderniserats. De över 100 år gamla byggnaderna har anpassats till dagens krav på teknik, tillgänglighet och konstruktion, samtidigt som de antikvariska värdena har bevarats. Sundsvalls teater är uppförd 1894 och är ett byggnadsminne sedan 1974. Konsertteatern byggdes något senare, 1905, och har fungerat som biograf och teater. Här har man genomfört en omfattande ombyggnad och renovering, både interiört och exteriört.

Kvarterets nya byggnad, sammanbyggnaden, syftar till att lösa inlastning till alla scener och verkstäder samt logistik däremellan. Dessutom ger den utrymme för sidoscener, något som tidigare saknades. Sammanbyggnaden rymmer även ett nytt kök till restaurangen samt en repetitionsscen.

Nu är hela Konsertteatern renoverad, tre scener, två diskar för pausservering och ordentliga loger ryms nu i huset.

Esplanaden är en promenadpark som ligger mitt i centrala Stenstaden. Parken anlades 1888 som en brandgata och den sträcker sig genom hela Stenstaden, från Bergsgatan i söder till Sjögatan i norr. Här finns många sittplatser och blomsterplanteringar. Hela parkområdet har renoverats under de senaste tio åren med bland annat nya träd, planteringar och gångvägar. I den norra delen, kvarteret Oasen, har den nya Hållplats Stenstan byggts.

Under de senaste åren har stora insatser gjorts för att utveckla trivseln och tryggheten i Stenstan, och göra staden attraktivare för besökaren. Ett led i detta är att Hedbergska parken 19) har rustas upp.

Tillgänglighet framkomlighet – plats för alla

När gatorna signalerar stadsmiljö istället för trafikled ger det automatiskt en lugnare trafikrytm och vi uppnår en minskad barriärverkan som blir lättare att korsa för gående – staden når havet. Ett flertal nya cykelstråk har byggts i stadskärnan och några av de mest trafikerade gatorna har försetts med särskilda cykelöverfarter utformade med maxhastighet för motorfordon. Målet är att cykelparkeringar, med möjlighet att låsa fast cyklar, ska finnas inom 50 meter från viktigare målpunkter som större arbetsplatser, skolor, idrottsplatser och handelsområden. 

Avtalet som är tecknat med Ryde ökar tillgängligheten i stadskärnan ytterligare. Den 28 juni 2022 placerades 400 elsparcyklar 20) ut i stadskärnan. Tolv parkeringsplatser finns i dagsläget utmarkerade och flera är på gång.

En levande stadskärna behöver ett brett utbud av verksamheter som exempelvis restauranger, butiker, hotell med mera. En av de större utmaningarna i stadskärnor är en fungerande gods- och avfallslogistik. Nätverket Citylogistik startades upp i Sundsvall under 2022. Ett forum där vi samlas runt mål kopplat till transporter, fordon, människan och kommunens trafikstrategi. 

Sundsvalls kommun har förtydligat Parkeringstrategin 21) vars mål är en attraktiv och levande stad. För att uppnå detta mål måste vi skapa en god tillgänglighet för besökande till centrum, öka det hållbara resandet och nyttja attraktiv mark på ett effektivt sätt. I samråd med arbetsgrupp och parkeringsvandringar har det införts parkeringsledningssystem, implementerats digitala infartsskyltar som visar antalet lediga parkeringsplatser i realtid och strategiska justeringar av tids- och avgiftsregleringar för att optimera parkerandet. Det finns ungefär 5 000 parkeringsplatser 22) i centrala Sundsvall. Sundsvalls kommun har hand om de cirka 2 000 avgiftsbelagda parkeringsplatserna längs gatorna i centrum och de cirka 4 000 parkeringsplatser på kvartersmark eller i parkeringshus.

Stenstan har idag tre strategiskt placerade Offentliga toaletter förutom alla privatägda verksamheters. Toaletterna togs i drift i juni 2022 och ersatte äldre toalettbyggnader i samma lägen. Vid utsidan av dessa tre nya offentliga toaletter finns möjlighet att fylla på luft till cykeldäck. Ytterligare en toalettbyggnad kommer att byggas vid torget på Norra Kajen.

Som tidigare nämnts har Sundsvalls Centralstation förändrats. Nu har regional busstrafik och tågtrafik knutits samman i ett sammanhållet stationsområde. Det har nu blivit en trygg och trivsam plats i Sundsvall, som är lätt att ta sig till för resenärerna. 

De lokala stadsbussarna har flyttats till nya Hållplats Stenstan, ett kvarter närmare hjärtat av stadskärnan för ökad närhet och trygghet.

Skötsel & funktion

Sundsvalls kommun ansvarar för skötsel så som plogning, halkbekämpning av gator och stråk samt sophantering i Stenstan. Respektive fastighetsägare ansvarar för skötsel i direkt anslutning till egna fastigheter. I samverkansgruppen Stadsmiljö som startade under 2022 sker dialogmöten mellan berörda parter. Syftet är att ha ett forum där vi tillsammans kan skapa de bästa förutsättningarna för skötsel och funktion av stadskärnan. Gruppen träffas regelbundet inför sommar- och vintersäsong samt när det behövs. Ett forum för informationsutbyte, samordning och gemensamt agerande rörande funktion, städning, snöröjning, sandning, utsmyckning, belysning, parkering och trafik . Vi strävar alltid efter att besökare ska uppleva en attraktiv stad och de bästa förutsättningar för näringslivet – exempelvis genom att genomföra sandupptagning i stan så tidigt som möjligt på våren för att ge krögare möjligheten att öppna sina uteserveringar. 

En separat belysningsvandring sker årligen i anslutning till att jul-belysningen monteras ner. Både kommunen och fastighetsägare utvecklar årligen julbelysningen, fasadbelysning och utsmyckning.

Sundsvalls kommun ansvarar och driver projekt för skötsel, planering och utveckling av parkmiljöer samt lekplatser i dessa områden. Det omfattar allt från aktiviteter för människor i alla åldrar, flora och faunavård, anlägga och sköta planteringar och dekorationer. Varje årstid har ett specifikt tema eller färgkombination som landskapsarkitekter och ingenjörer tar fram. Vi lyssnar även på idéer som kommer till oss och tar fasta på trender inom trädgårdsvärlden. De cirka 17 000 blommor som planteras varje år i Sundsvall bidrar till en attraktivare stad.

Var tredje år görs en enkätundersökning av kommuninvånarnas syn på renhållning och skötsel i stadskärnan; Kritik på teknik 23). Syftet är bland annat att ta reda på om vi lever upp till de krav på god service som medborgarna ställer eller om det finns brister i som behöver åtgärdas.

Efter mätningen 2019 togs appen Mitt Sundsvall fram med syftet att förenkla vardagen för alla medborgare; appen för oss i Sundsvall. Via den kan man enkelt felanmäla via sin mobil, upptäcka spännande platser att hemestra på, se aktuella trafikstörningar samt få påminnelse om när nästa sophämtning sker. 

Trygghet & säkerhet – En trygg plats

Sedan 2002 har Sundsvalls kommun tillsammans med Polisen gjort Trygghetsmätningar med ojämna mellanrum. Från 2018 sker trygghetsmätningarna varje år i samverkan med Stadsutveckling Sundsvall för att kunna avgränsa stadskärnan 24). Resultatet följs över tid och ligger till grund för samverkan av skötsel- och trygghetsförbättringar.

Åtgärder och aktiviteter kopplade till de identifierade problemområdena återfinns i det Medborgarlöfte 25) som tas fram av Sundsvalls kommun och lokalpolisområde Medelpad gemensamt. Det syftar till att ge medborgarinflytande inom de områden som upplevs som viktiga för att öka tryggheten och minska brottsligheten. 

Sundsvalls kommun bedriver ett normförändrande arbete, Normsken 26), sedan 2018. Upprinnelsen var att statistik visade att ungdomars otrygghet i centrala staden och i kollektivtrafiken ökade. Uppdraget att öka tryggheten gick till trygghetssamordnaren och demokratsamordnaren, nu mer finns även förvaltningens processledare för jämställdhetsintegrering med i arbetet. Genom att stötta vuxna som arbetar med barn och unga når man ut på bred front. På evenemangen får deltagarna chans att knyta band genom diskussioner och workshopövningar, något som leder till samverkan i det normförändrade arbetet. Målgruppen är kommunanställda, politiker, polis, räddningstjänst, skolor, samfund, föreningar, idrottsföreningar, studieförbund och övriga aktörer i civilsamhället.

I Trygghetsgrupp Centrum samverkar Sundsvalls kommun, polisen, räddningstjänsten, fältassistenter, skolan, fastighetsägare, företagare, föreningar och kyrkan. Ett forum för att informera om aktuell lägesbild, göra trygghetsvandringar, samordna konkreta förändringar i miljön till att vara på plats för medborgardialog.

I ett samarbete mellan kommunen, fastighetsbolagen samt ungdomar i skol- och ungdomsverksamheter i närområdet skapades under 2022 en konstnärlig gestaltning för en tunnel. 

Tunneln under Skolhusallen (GC-tunneln) används flitigt och framför allt av barn och unga som tar sig till och från skola och verksamheter dagar och kvällar. I förstudien Det digitala stadsrummet lyfts tunneln som otrygg, ful och nedklottrad vilket var anledningen till att gestaltning placerades just där. Fideli Sundqvist fick uppdraget att designa tunneln.

En attraktiv stad blir en plats som människor vill besöka. Det upplevs också som tryggare när annars trista och ovårdade miljöer förvandlas till besöksmål i sig. I vårt samarbete över förvaltnings- och bolagsgränser och tillsammans med näringslivet kan vi åstadkomma just sådana förändringar. Delaktigheten från barn och ungdomar är också avgörande för framgången, de är med och skapar sitt framtida Sundsvall utifrån sitt perspektiv.

Konst i offentliga miljöer är en del av stadens identitet. Den kan komplettera arkitekturen och utemiljöerna, berätta vår historia, och väcka frågor. Våra unga Sundsvallsbor ger ett tydligt svar, vi behöver skapa miljöer där konsten får ta plats. Konst som integreras i våra närmiljöer, utmanar och bidrar till ökad livskvalitet. 

Det är med gemensamma krafter som vi kan göra störst skillnad och utveckla staden. Gångtunneln är ett bra exempel på detta.

4.

Nästa

Utbud & upplevelser

Sundsvalls stadskärna är en plats som sjuder av utbud och upplevelser! Men det är inte de stora evenemangen som förekommer sällan som sätter prägeln, utan det är mångfalden och det varierade utbudet av allt från Sveriges äldsta rockklubb i sitt slag till samtida dans på Sundsvalls vackra teater. 

Vi tror på idén med ett rikt och myllrande kulturliv som pågår kontinuerligt och skapar ett kitt mellan handel, restaurang och boende. I Sundsvall känns det lika naturligt att slinka in till Pettson och Findus på Kultur-magasinet innan du sedan går vidare för att äta en bit mat eller handla i butikerna. Många väljer också att förlägga en weekend i Sundsvall för att sätta guldkant på tillvaron med träningsmöjligheter, spa, shopping och restaurangupplevelser eftersom utbud av boende och nöjesliv i stadskärnan är lätt tillgängligt och nära.

Sundsvalls unika stadskärna, Stenstan, är en naturlig del i Sundsvalls erbjudande. Likväl som vårt kulturella kapital i form av konst, dans, musik och teater, grönområden och attraktiva bostadsmiljöer i innerstan eller vid vattnet. Låt oss berätta mer om det.

Snabbfakta från Cityindex Sundsvall 2022

Stenstan som är hjärtat av stadskärnan erbjuder totalt 233 verksamheter fördelade branschvis på dagligvaror (19st), beklädnad (20st), hem och fritid (40st), kommersiell service (75st), hotell (7st) och restaurang (72st). 9st gymnasieskolor är strategiskt placerade i Stenstan. Mittuniversitetet ligger med sitt campus i utkanten av stadskärnan. 2% av kommunens befolkning bor i Stenstan och 7% arbetar där. 

Restaurang 

Sundsvalls restauranger och uteserveringar har under en längre period legat högt på agendan. Mat och dryck är viktiga besöksanledningar som bidrar till stadsliv. Stenstan är sedan många år en matdestination med ett överraskande brett utbud som lockar besökare från när och fjärran. Stadskärnan erbjuder 72 restauranger, vilket gör Sundsvall till Norrlands restaurangtätaste ort, något som även skapar arbetstillfällen för nästa 600 personer. I ett krögarnätverk samverkas runt viktiga branschfrågor som tex kompetens, tillstånd och regelverk. Vi har exempel som verkligen sticker ut och sätter Sundsvall på kartan, både genom att ha första kocken som vunnit ”Årets kock” som startat egen restaurang utanför Stockholm och genom medverkan på TV4s Nyhetsmorgon och 2022 års upplaga av ”Kockarnas kamp”.

Bondens Egen Marknad och Rekoring Sundsvall erbjuder säsongstorghandel i Stenstan men även möjligheten att köpa närproducerade varor digitalt med fysisk leverans.

För att marknadsföra och samverka med våra lokala drycker och smaker genomförde Destination Sundsvall ett projekt 2022 vid namn Taste Of Medelpad där syftet är att ta fram, utveckla och marknads-föra våra lokala råvaror och smaker. Ett flertal restauranger från Stenstan bidrog och tanken är att arbeta vidare med projektet.

2022 öppnade ett helt nytt krog- och nöjeskoncept i Sundsvalls gamla järnvägshus, Centralen, som snabbt blivit stadens nöjespalats för mingel, mat och fest. Nöjespalatset Centralen skapar pulserande mötesplatser i en sekelskiftesfastighet som tidigare varit järnvägsstation (och spökhus..). Ett hus där förväntningar sitter i väggarna, där människor kommit och gått i närmare 150 år.

Naturaj är en ny-nordisk restaurang med inspiration från Japan. En restaurang med cirka 40 sittplatser. Kökets placering bjuder in till en visuell upplevelse för besökarna som kan se hur kockarna arbetar och hur maten tillagas. Restaurangen har en öppen planlösning och där större delen av gästerna sitter runt köksbaren. I anslutning till restaurangen kan man boka Studio Naturaj med teambuilding-aktiviteter, kurser och mycket mer.

Basta! är ett nyöppnat italienskt helhetskoncept där ni njuter av ett gott glas vin, magnifik italiensk mat och varför inte en Napolitansk pizza?

Berg & Hjort Foajén slog upp sina portar under 2020 och erbjuder luncher av riktig husmanskost och smarrig á la carte på kvällarna – alltid bestående av lokala råvaror.

Sommaren 2021 öppnade salladsmakarna Holy Greens sin nästa restaurang i Sundsvall, och en ny grön och hållbar aktör var redo att ta staden med storm.

Under 2021 anlände ett av Sveriges hetaste hamburgarkoncept Brödernas, med NHL-stjärnan Mika Zibanejad som en av entreprenörerna, till Sundsvall med sin trettionde restaurang

Ido te & kafferosteri är Sundsvalls älsta butik och har sedan starten 1931 verkat i samma lokaler. Utöver försäljning i butiken rostar IDO kaffe till restauranger och företag. Det bedrivs även kaffeprovningar inne i rosteriet.

Hotell

Sundsvall har alltid varit en stark hotellstad med ett stort urval av hotell för alla smaker. Stadskärnan erbjuder inte mindre än nio hotell, flera med en unik historia från trädpatronstidens 1800-tal. Hotellen fungerar som viktiga mötesplatser där både hotellgäster, invånare och konferensgäster möts. I ett hotellnätverk samlas aktörerna om viktiga branschfrågor som tex, kompetens och drifts- och skötselfrågor.

Under hösten 2021 invigdes Sundsvallsbornas nya vardagsrum, Clarion Hotel Sundsvall, med pompa och ståt. Från parkeringsplats till mötesplats, det nya hotellet bidrar med nya flöden av människor i stadens starkaste handelskvarter. Det har gjort att galleriafastigheterna har fått två framsidor och skapar möjligheter för nya attraktiva lägen för handel i markplan. Idag är hotellet en naturlig samlingsplats för högklassigt boende, inspirerande jobbkonferenser, läcker fun dining och mycket mer. 

Och nämnas bör även Elite Hotel Knaust, grundat 1891 av Adolf Fredrik Knaust, som fortfarande en av världens mest fotograferade hotell-entréer.

Under de senaste tre åren så har hotellen i Stenstan haft rekordsiffror i antalet gästnätter under juli månad, med många nya besökare. Anledningen till resan har förändrats är det tidigare varit att ”hälsa på släkt och vänner” till att nu vara både ”naturupplevelser”, ”kultur” och ”evenemang” som är de främsta besöksanledningarna.

Handel

Handel och butiker är en viktig bas för stadslivet, både vad gäller innehållet men även med ett stort antal arbetstillfällen. Utbudet är varierat, butiker som säljer allt från kläder, inredning och elektronik till ett stort utbud av skönhetsvård och service. Här finns både internationella kedjor och lokala unika butiker. Det finns något för alla smaker och plånböcker.

Under sommaren arrangeras det också flera marknader i stadskärnan, där man kan köpa lokalt producerade varor, hantverk och mat. 

Förutsättningarna att driva butik i stadskärnan har förändrats. Vi kan se att flera större kedjor valt att prioritera Sundsvalls externa handelsplats Birsta och fastighetsägarna gör kraftinsatser för att locka nya hyresgäster. Samverkan mellan fastighetsägare och hyresgäster har därför aldrig varit viktigare. Vi är på väg tillbaka till mindre och unikare butiker som flyttas ner i gatuplan med egna entréer för att skapa levande bottenvåningar. Är en butik tillräckligt unik kan vi se att det spelar mindre roll var den ligger i stadskärnan. Fokus ligger på ett brokigare innehåll där fastighetsägarna hjälps åt att optimera ytor för bästa möjliga innehåll för just stadskärnan.

Ett bra sätt att möta upp nya köpbeteenden är upplevelser och samverkan med sina grannar för att erbjuda besökaren någonting som man inte får tex via e-handeln. Ett lysande exempel är skatebutiken Slappy Curb som förser en bred målgrupp med utrustning samtidigt som man kan åka i skateramp inne i butiken eller utomhus i närheten av den populära skateparken. Butiken arrangerade tillsammans med restaurang en tävling på kommunens sommargågata sommaren 2022.

Ett annat exempel är bokhandlaren som förutom att sälja ett traditionellt utbud även arrangerar berättarkvällar med kända författare, barn-evenemang samt deckarfestivaler.

Affan Assali

”Jag brinner för Sundsvall och dess förmåga att integrera stad, utbud, natur och invånare med alla starka krafter inom näringslivet. Fastighetsägare som transformerar platser och anpassar för nya besöks- och köpbeteenden. 

Stenstan växer åt havet men även uppåt Selångersån. Sjögatan har även blivit en framsida och plats där människor gillar att vara. En utveckling som är positiv för min verksamhet. 

Min restaurang kompletterar övriga restaurangutbudet med ett unikt innehåll.”

Affan är restaurangchef på Grekiska Grill Bar. Restaurangen ligger på Ågatan med läge ut mot ån och det nya hotellet.

Kultur

Kulturen ger näring till Sundsvallsbons själ. En stad som är tänkt att växa behöver värdesätta kulturen och dess utövare. I Sundsvall har kulturen alltid haft en betydande roll. Den fyller staden med innehåll och gör att Sundsvalls stadskärna upplevs som öppen och inkluderande.

I Stenstans teaterkvarter levererar Teater Västernorrland och frilansande sällskap spännande drama, bländande musikaler och härliga familjeföreställningar. Tonhallen gästas varje år av mängder med artister. Här har också Nordiska Kammarorkestern sin hemmascen och spelar allt från Mozart och Beethoven till nyskriven klassisk musik. Staden rymmer ett myller av nöjesliv, restauranger och andra livescener som Jazzklubben på E-Street, hårdrocksarrangören Club Deströyer på Aveny, anrika rockklubben Pipeline, stand up-klubben Skratta med käften och mycket mer. 

På Bio Drakstaden hålls varje år Filmfest Sundsvall. Festivalen vill med ett internationellt sting vara ett av de centrala och mest ambitiösa filmevenemangen i Sverige, en hub för norrländsk filmbransch – samt rikt bidragande till filmkulturen i Västernorrland och Norrland i stort.

I stadskärnan ligger NP3 Arena. En fotbolls- och evenemangsarena som rymmer 8 500 personer i publiken varav 8 000 sittplatser, ca 5 000 under tak. 

Pipeline grundades 1973 och är med sina 50 år Sveriges äldsta ideella musikförening. Föreningen är en av få i Sverige som arrangerar konserter inom alla tänkbara genres, på alla nivåer och för alla åldrar. Utöver att vara en rockklubb som genom sin professionalitet, höga kvalité, gemenskap och starka ideella kraft satt Sundsvall på Sveriges musikkarta, är Pipeline även en plantskola som fostrar nya generationer av arrangörer, musiker, ljud- och ljustekniker och eldsjälar.

I Kulturmagasinet möter 1890-talets arkitektur nutid och skapar en unik miljö. Ett vardagsrum för Sundsvallsborna öppet alla dagar i veckan där det alltid finns något att göra. Gå på café, lyssna på en föreläsning eller ett musikframträdande, titta på barnteater, besöka en utställning, få hjälp att komma igång med mobilen och e-tjänster, låna en bok, delta i workshops med kreativ teknik och robotar eller dyka ner i ett arkiv. 

De yngsta kan besöka museets ateljévåning och inspireras till eget skapande, titta in på bibliotekets barnavdelning eller lyssna på sagor i bibliotekets sagorum. 

På Sundsvalls museum kan du lära dig om Sundsvallsområdets historia från folkvandringstid till idag samt ta del av tillfälliga utställningar inom konst och historia. Är du nyfiken på din egen historia och vill gräva lite djupare kan du besöka Medelpadsarkivet eller Fotoarkivet och söka bland fotografier, gamla skolbetyg, lokaltidningar och andra dokument. 

På biblioteket kan du spela in podd, landa i den trivsamma loungen med en roman eller biografi, besöka barnbiblioteket Pluto eller ta del av ett rikt utbud av dagstidningar och publika datorer. Eller varför inte förkovra sig i facklitteraturen och landa på en studieplats eller i ett konferensrum. På kvällstid erbjuds läxhjälp, språkcaféer och skrivarkurser. Du kan också få hjälp med budget- och skuldrådgivning, energi- och klimatrådgivning samt konsumentvägledning hos Konsument Sundsvall. 

Illustration. © Sven Nordqvist 2022

I upplevelserummet får du möta kluriga gubben Pettson och finurliga katten Findus. Här kliver du rakt in i Sven Nordqvists fantastiska bildvärld, en utställning för hela familjen fyllt av manicker, prylar och en och annan muckla.

Konsten flyttar ut. På sex platser runt om i Stenstan kunde publiken från och med den 7 maj 2021 njuta av dans och teater genom sin mobil. Norrdans och Teater Västernorrland presenterar scenkonst genom QR-koder. Ett sätt att placera konsten mitt i medborgarnas vardag och nå dem när de går förbi.

I Sundsvall presenterades fem olika dansverk vid lika många konstverk. Detta ligger i linje med vårt fortsatta arbete med konst i stadsutveckling och vårt arbete med att uppfylla målen i den kulturpolitiska strategin som beslutades i kommunfullmäktige 2017 30). Ett sätt att bidra till en levande stadskärna, att lyfta ut kulturen i staden.

Under sommaren 2021 blev Centralgatan och Stora torget extra färgstark. Projektet Konst i stadsutveckling 31) fortsatte och nya lokala konstnärer tog plats på elskåp och väggar runt om i stadskärnan. Konstnärerna heter bland annat Hanna Hasse Lilja och Jörgen Gucco Sundelin. Ett samverkansprojekt mellan fastighetsägare, kommunen och Stadsutveckling i Sundsvall.

Service 

PickPackPost är en ny typ av paketombud och facility management-bolag avsedd att ge en bättre, modernare och effektivare upplevelse kring hantering av paket, lager och butiksdrift. PickPackPost består av tre delar, en ombuds- och lageryta samt servicetjänster. Här kan slutkunder både hämta, prova kläder och lämna paket. I ombudet finns en yta avsedd för showroom. Ytan kan hyras av eHandlare eller varumärken för att dessa skall kunna exponera produkter under kortare tid. En rad servicetjänster är framtagna för att optimera butiksdrift i närliggande fastigheter. Exempel på tjänster är godshantering, uppackning samt hantering av internetbeställningar och returer.

Stenstan erbjuder fri tillgång till kommunens trådlösa WiFi på offentliga platser inom- och utomhus stadskärnan.

2022 förändrades formen för turistbyrån och Stenstan Visitor Center 28) då bemanning i Stadshuset upphörde samtidigt som vi utvecklar en modernare och mer behovsanpassad besöksservice. Istället för en fysisk turistbyrå når vi fler besökare via våra 20 stycken Infopoints och ambulerande turistvärdar. 

Det personliga mötet är viktigt och behövs fortfarande, men vi måste finnas där besökarna är. Att vistas på naturliga och varierande mötesplatser, i nya kanaler, på ett mer flexibelt sätt stärks mötet med besökaren.

Under sommaren 2021 och 2022 hade vi en grupp med sommarungdomar som erbjudit besöksservice i Stenstan med fokus på informera om besöksanledningar samt skapa tillväxt för aktörerna i besöksnäringen, vilket var mycket lyckat.

Foto: Evelina Ytterbom

Konferenser

Stora som små möten är viktiga och skapar både arbetstillfällen och turistekonomiska effekter för Sundsvall. Möten höjer pulsen i staden och kongresser skapar ofta betydelsefulla internationella och nationella samarbeten som bygger och tillför kunskap, vilket attraherar talanger, investerare

och etableringar. Alla mötesanläggningar tillsammans med Sundsvall Convention Bureau samverkar om att locka möten till Sundsvall. 

Två återkommande lokala konferenser med fokus på Sundsvalls framtida boendemiljöer och tillväxt är Bomorrow och Bünsow Business Growth Forum. Konferensen Bomorrow 29) arrangeras för fjärde gången 2023 och har då temat Förebyggande trygghetsarbete. Konferensen fungerar som en viktig mötesplats med syftet att samla intressenter, belysa ett ämne och föra dialog om framtidens boendemiljöer där du kan välja att delta på plats i Sundsvall eller följa konferensen online. Konferensen är ett forum att lära sig mer om och diskutera framtidens hållbara boende tillsammans med offentlig sektor, fastighetsbranschen och Mittuniversitetet. Utöver själva konferensen arrangeras flera webbinarier och poddinspelningar. 

Bünsow Business Growth Forum är en viktig nationell tillväxtarena med syfte att skapa tillväxt och intresse för vår region och Norra Sverige. Det är en unik arena med fokus på framtidstro, attraktion och tillväxt. En arena där beslutsfattare från olika branscher, innovatörer, entreprenörer, nyckelpersoner från näringsliv, offentlig sektor och politiken får möjlighet att mötas. Föredrag, samtal, diskussioner och aktiviteter skapar tillsammans ett intressant program som banar vägen för nytänkande och nya affärer. Mötesanläggningar tillsammans med Sundsvall Convention Bureau samverkar om att locka stora som små möten till Sundsvall. 

Evenemang & aktiviteter

Evenemang, aktiviteter och möten är viktiga för besöksnäringens aktörer men även som pulshöjare för stadskärnan. Många starka evenemangsarrangörer levererar årligen ett brett utbud av upplevelser. Evenemangen är också en stark besöksanledning och bidrar till tillväxten i hela destinationen men framförallt i Stenstan. 

Sundsvall bjuder är ett årligen återkommande sommarevenemang på stora torget. Under fyra tisdagskvällar i juli bjuds publiken på kostnadsfri underhållning i form av allsång, underhållning, veteransbilsutställning, musiktävling med mera. Sista tisdagen toppas med Rix FM festival.

Sundsvalls Stjärnor ska hyllas på nystartad gala 2023. Ett nytt samarbete där handelsföreningarna Stenstan och Sundsvall handel, Företagarna, House be, Handelskammaren och Marknadsföreningen i Sundsvallsregionen tillsammans inspirerar på dagen och hyllar på kvällen. Till exempel utses årets handlare, årets marknadsförare och årets unga företagare i Sundsvall.

Ett evenemang som verkligen ökar stoltheten hos våra Sundsvallsbor är Stenstansdagarna. En folkfest där vi firar stadens unika historia och kulturarv. Under två dagar förvandlas stadskärnan i sekelskiftestema. Allt är sig likt, men ändå inte, i en stad som öppnar upp både historiska hus och ställer till med en folkfest fylld av föredrag, stadsvandringar, musik, teater, marknadsstånd och mycket mer. En av dagarna riktar sig till skolbarn och den andra till alla besökare.

Efter Sundsvalls stadsbrand år 1888 placerades drakar på hustaken som skyddmot allt ont. 115 år senare intog drakarna Stenstans gator och torg, det var premiär för Drakparaden. Sedan 2003 är Drakparaden en årlig tradition och draken en stark stadssymbol för Sundsvall. 2022 stod totalt 35 drakar samlade runt Gustaf Adolf-statyn när det var dags för den årliga invigningen. Under paraden finns förutom sång och ansiktsmålning även en handfull nya drakar att spana in varje år.

Sommaren 2022 var det 20 årsjubileum för Sundsvallsdrakarna. Drak-skulpturerna hyrs av lokala företag eller organisationer och ställs ut på stadens gator och torg i ett häftigt och annorlunda konstevenemang. I samråd med företagen designar konstnärer drakarna på ett sätt som speglar företagens profiler – något som stärker både företagens och Sundsvalls varumärke med draken som stark symbol. Tack vare ett samarbete mellan Sundsvallsföretagare, barn, medborgare och konstnärer skapar vi tillsammans en färggladare stadskärna med mera lek och glädje.

Drakarna flyttar ut på olika platser i stadskärnan. Att rida på drakarna är populärt hos de yngre besökarna i stadkärnan som får leka med, uppleva och titta på de olika konstverken och är ett populärt utflyktsmål för barnfamiljen.

Sundsvalls stads- och takvandringar erbjuder både medborgare och besökare unika upplevelser både på marken och från ett fågelperspektiv. Sundsvalls historia och vackra arkitektur sprider både kunskap och stolthet i och utanför kommunen.

Shopup är ett årligt evenemang som lanserades under pandemin men som lever kvar och är en succé. Ett urval av butiker erbjuder ett begränsat antal personer vip-shopping under en eftermiddag som avslutas med middag. Deltagande butiker har exklusiva visningar och erbjudanden. 

Njut Stenstan är en matvandring i Sundsvalls stadskärna med tio mat och kulturstopp. Vandringen börjar på stora torget och avslutas på centralen och deltagarna bjuds på upplevelser hos Stenstans duktiga entreprenörer.

Idrottsföreningar gavs via premiärevenemanget Cityskoj 2022 förutsättningar att kostnadsfritt visa upp sig i stadskärnan. En dag för alla att prova på olika sporter vid ett och samma tillfälle. Cityskoj är tänkt att föra samman föreningar med intresserade i syfte att finna passande idrott, samt möjlighet att då få nya medlemmar och ledare till föreningen. Närmare trettio föreningar fanns på plats under dagen på exempelvis Hamnträdgården, vid Selångersån, Skepparegatan samt Stora Torget samt Vängåvan. Ett samarbete mellan Stadsutveckling Sundsvall, RF SISU Västernorrland samt Sundsvalls kommun.

Tack vare en god samverkan mellan kommunen, fastighetsägare, företagare, föreningar, skolklasser och medborgare skapar vi tillsammans stadsliv, lek och glädje även på vinterhalvåret.

Sista helgen i november är det tradition att arrangera Skyltsöndag. Skolklasser, föreningar och knallar erbjuds då torghandelsplatser att sälja sina hantverk på. Handeln kompletteras med upplevelser i form av stämningsfulla utomhusaktiviteter som kyltfönstermodevisning, frågeslinga, körsång, häst & vagn etc.

Julen dansas ut tjugondag Knut med julgransplundring på Stora Torget. Traditionell dans runt Sundsvalls största och högsta gran, godisregn, körsång och lekar tar besökaren del av.

En isbana för allmänheten spolas årligen upp på olika platser i stads-kärnan. Fritidsbanken har en stuga på plats fylld med skridskor och hjälmar som kostnadsfritt lånas ut. Under torsdagskvällar i februari och mars arrangeras kostnadsfritt skridskodisco.

Tre stycken Tomtestugor placeras årligen ut i Stenstan. Vi hjälps åt att fylla stugorna med stämningsfull utsmyckning och genom fönstren kan man titta in och se innehåll som är både fast och rörligt men även häst och vagn samt körsång.

Lyslördag är ett av evenemangen som årligen drar absolut mest med stolta Sundsvallsbor till stadskärnan. Cirka 10 000 människor samlas i början av november för att tända upp julbelysningen och starta upp julen. 

I samverkan boostas evenemanget med julmarknad för att förlänga vistelsen i stadskärnan.

5.

Marknadsföring & Kommunikation

Stenstan och stadskärnan är en viktig del av hela Sundsvalls plats-varumärke. Tillsammans med Södra berget och Norra berget är det ett av stadens landmärken som ska paketeras och kommuniceras som egna platser. Paketeringen är allas gemensamma angelägenhet och sker i samverkan i samverkan med Sundsvalls kommun, stadsutvecklingsbolaget och näringen. 

Samverkan är nyckeln till framgång i vår kommunikation. Här görs allt i en mix av fysiska och digitala kanaler; små och stora möten, chatgrupper och utskick. Vi har flera exempel där vi har samordnar kommunikation om händelser och aktiviteter i Sundsvall; Stadsutveckling i Sundsvalls kanaler är ett exempel Sundsvall växer ett annat. I flera fall skapar vi även gemensam marknadsföring kring projekt, och ibland lyckas vi extra bra. Några projekt vi är lite extra stolta över som har en speciell plats i oss, är Soundsvall, nationaldagen samt Dela Sundsvall.

Låt oss berätta mer om det.

Den interna kommunikationen

Stadsutveckling i Sundsvall står för att driva på kommunikationen om stadskärnan och dess utveckling, via bland annar nyhetsbrev, mail och regelbundna träffar. Bolaget fungerar som navet som identifierar, sammanställer och delger väsentliga händelser för intressenter och målgrupper internt och externt. 

Bolagets marknadsföring och kommunikation har flera syften. Den ska engagera och även skapa samhörighet och stolthet. Det uppnås genom möten och dialog samt genom att skapa förutsättningar för alla att vara ambassadörer för både sin verksamhet, platsen och staden.

Företag, organisationer och föreningar som arbetar i samverkan med bolaget ska också känna samhörighet kring uppdraget och ha kännedom om bolagets vision och mål.

Under 2022 påbörjades arbetet med att ta bolagets nästa steg i den digitala affärsutvecklingen. Resultatet ska bli en mera strukturerad och tydligare kommunikation av stadslivsprojekten och dess effekter. En ny hemsida blir plattformen där vi samlar och beskriver stadslivsarbetet och i bolagets och intressenters sociala medier ska stadslivsaktiviteter flöda.

Kommunikationsmål - kortsiktiga effekter:

  • Årets Stadskärna ska förankras hos ägare, intressenter samt hos Sundsvalls medborgare

  • Ökad delaktighet hos ägare och intressenter

Kommunikationsmål - långsiktiga effekter:

  • Ökad delaktighet, stolthet och livskvalité hos Sundsvalls medborgare

  • Ökad upplevd attraktivitet hos besökare

Bolagets huvudsakliga kanaler som ingår i kommunikationsarbetet:

  • Interna kanaler: Styrelse, styrgrupp, arbetsmöten, temadagar, workshops, protokoll, telefon, digitala möten, mejl.

  • Externa kanaler: Webb, sociala medier, annonsering, events, aktiviteter, nyhetsbrev, föreläsningar och seminarier, skyltfönster, mötesplatser.

Den externa kommunikationen 

Budskap om Stenstan är en väsentlig del av den marknadsföring vi gör mot våra prioriterade målgrupper: inflyttare, talanger, näringsliv, besökare och boende. Som exempel kan nämnas DI-bilaga, nativeannonser, webbsidan nykommun.se, nyinflyttad, Destinationsmagasinet samt broschyr för nyinflyttade. 

I och med de stora fysiska förändringar av platsen som Sundsvall och stadskärnan genomgått den senaste tiden har det varit av stor vikt att kommunicera förändringarna. Informera och involvera boende och besökare. 

Sundsvall växer beskriver i bild och text pågående projekt i Sundsvall. I inledningen av kommunikationsinsatsen marknadsfördes filmer 33) som sammanfattande de förändringar som var på gång. En film som ger tittaren en helhetsbild av de projekt som pågår och en föraning om hur det nya Sundsvall kommer att se ut inom ett par år. Det handlar om stora investeringar i infrastruktur i form av vägar, järnvägar, broar, ledningar, men även i bostäder, parkeringshus, hotell och resecentrum. 

Filmen gör nedslag i åtta centrala projekt som orsakar trafikstörningar och påverkar framkomligheten under den närmaste tiden. 

En samordnad kommunikation av många och omfattande byggprojekt resulterar i en gemensam webbkarta med syftet att ge människan framförhållning att planera sina resor, bygga stolthet och minska andelen negativa åsikter samt ett sätt för oss att lyfta fördelar med förändringar istället för att be om ursäkt för störningar 

Budskapen förmedlas i tre steg. Innan byggprojekten drog igång kommunicerades en vision för att bygga förståelse och stolthet kring de framtida satsningarna. Ett ”vaccinerande” steg som syftade till att mildra medborgarnas kommande irritation som alltid riskerar att uppstå när det bli omfattande störningar i trafik, boende, etc. 

När alla projekt successivt började kommunicerades alla trafikstörningar på ett proaktivt sätt där vi alltid strävade efter att lyfta nyttan. I takt med att vi erhöll ökad acceptans för störningarna så fick budskapen mer en touch av glimten i ögat. 

När respektive projekt blev klart så kommunicerades stolt de färdiga resultaten där vi också tackade för sundsvallsbornas tålamod. 

Tidningen Byggplats Sundsvall & Timrå 34) är en gratistidning som delas ut i 58 000 brevlådor i Sundsvall och Timrå två gånger per år. Ett magasin som lyfter fram de stora infrastruktursatsningarna i hela regionen. Här möter vi väna vägbyggare, goda grannar, driftiga entreprenörer, makalösa maskiner, stum betong, klassisk ingenjörskonst, nya jobb och en och en stad under utveckling.

Marknadsföring

Nationaldagen är ett av evenemangen som årligen drar många besökare. Förutom tal, sång och underhållning uppmärksammas alla utlandsfödda som flyttat till Sundsvall. 2022 förnyades dagen för första gången med Sundsvall Firar som förlängde evenemanget till tre dagar. En dag då vi firade att vi kan träffas öppet igen. Sommaren kickades igång och alla kommande evenemang presenterades.

Arianne Sundman, ordförande kommunfullmäktige

“I Sundsvall gör vi allt vi kan för att det ska vara möjligt att leva ett rikt och hållbart liv både nu och i framtiden och där blir evenemangen en viktig del för staden.

Genom samverkan och årligen återkommande evenemang ökar stoltheten hos invånarna. Lyslördag och Nationaldagen i Sundsvall är två av Sundsvalls mest populära evenemang som samlar tusentals Sundvallsbor och besökare i stadskärnan. Sundsvalls kommun, näringslivet och aktörer från det lokala kultur- och föreningslivet skapar tillsammans minnesvärda upplevelser och tillväxt.

Lyslördag och Nationaldagen i Sundsvall är evenemang som ligger många Sundsvallsbor varmt om hjärtat och två fina tillfällen för människor att komma samman.”

Arianne är ordförande i kommunfullmäktige i Sundsvall.

Sundsvall blev staden som för en sommar bytte namn till Soundsvall när inte mindre än 66 festivaler inträffade under perioden juni – augusti.

Sundsvall har en tradition av att ha många konserter, men sommaren 2022 överträffade vi alla tidigare år. Variationen på konserterna var stor, några exempel är Molly Sandén, Lars Winnerbäck, Otto Knows och Jason Derulo. Det är bara några av de artister som gästade när Sundsvall slog konsertrekord i somras.

Vi satte en ny prägel på hela evenemangstaden, där Sundsvalls arrangörer, i stället för att konkurrera, samverkar i syfte att stärka varandra genom att tillsammans kommunicera ett bredare budskap och det marknadsfördes via affischer, annonser, social media, i print och rörligt material. 35)

Ingen puls utan din är ett nationellt initiativ för att belysa vikten av människor i stadskärnan på regeringsnivå. Det handlar om mer än ett trevligt centrum, inte minst om finansiering av viktiga samhällsfunktioner. Kampanjen lyfter också fram det hållbara i att handla lokalt. I Sundsvall har vi fokuserat på vardagens alla hjältar, verksamheterna och människorna som genom möten med andra gör staden till en plats full av liv. Resultatet blev en visuell kampanj som sätter strålkastarna på att handla med hjärtat. Kampanjen har visats på digitala utomhusskyltar och kommunicerats på Stenstans sociala medier och hemsida med uppmaning att handeln hjälper oss att dela i sina kanaler. Heja Sundsvall har även hjälpt oss med inlägg i sina kanaler.

Heja Sundsvall är nyhetskanalen med fokus på de positiva händelserna. I sociala medier berättar vi om intressanta händelser, personer, företag, evenemang, sport och mycket mer. Hela idén med Heja Sundsvall är att visa vilken fantastisk stad vi bor i på ett lättillgängligt sätt som skapar stort engagemang hos de som följer oss i sociala medier. 

Heja Sundsvall är skapat genom ett nätverk med drivna aktörer som älskar Sundsvall, samarbete och utveckling. Nätverket har flera träffar varje år som syftar till att stärka partnerföretagens och Sundsvallsregionens växtkraft. 

Vi vill levandegöra stadskärnan och är övertygande om att vi gör det bäst tillsammans. Därför har Stadsutveckling Sundsvall, Fastighetsägare samt Sundsvalls kommun tillsammans utvecklat en gemensam hemsida som förenklar bokningen av ett antal platser i utomhusmiljön mitt i stadskärnan: Ta plats i Sundsvall 36).

Tjänsten tillgängliggör och förenklar bokning av offentliga och privata platser i stadskärnan. På ett enkelt sätt får företag, föreningar och privatpersoner en överblick över ett 13-tal bokningsbara platser samtidigt som det framgår vilken typ av aktiviteter som lämpar sig bäst på respektive plats, vilka tillstånd som krävs och länkar till bokning. Ta plats i Sundsvall lanserades sensommaren 2022.

Handelns medlemsföretag är samlade på Stenstan.se. Här jobbar vi med värdeorden smaka, shoppa, upplev och njut för att beröra människan att handla lokalt och besöka stadskärnan. Vår lokala valuta, Stenstans presentkort, handlar man enkelt via hemsidans webbshop eller på tre olika fysiska platser. Stenstans klisterdekaler för dörrar och kassavippor är uppmärkta hos våra medlemsföretag för att påminna kunderna om att handla med det populära presentkortet. 

Är man nyfiken på vad som händer i Sundsvall eller vill köpa biljetter till evenemang länkar vi till Visit Sundsvall och Entré Sundsvall. Stenstan har ca 10 000 följare på Facebook och Instagram och i dessa kanaler sprids information om kampanjer och evenemang.

Handelsbolagets Stenstan marknadsför utbudet i stadskärnan via sina kanaler och de större händelserna marknadsförs ytterligare via exempelvis Visit Sundsvall och Heja Sundsvall.

Smaka

Hos krogarna och caféerna i city blir du mätt i magen. Ät i city, hämta take away eller beställ hemleverans.

Shoppa

Unna dig själv, hemmet eller en vän någonting hos butikerna i city.

Upplev

Vad vill du uppleva idag? Strosa runt och titta på arkitekturen, se en bra film, uppleva en utställning eller bara unna dig någonting annat.

Njut

Stanna upp och ta dig tiden att bara njuta av atmosfären i city. Här beskrivs även vår lokala valuta Stenstanspresentkort.

Exempel på aktiviteter som uppkommit genom samverkan mellan butiker, restauranger och föreningar. Olika aktiviteter som drar varierande kundgrupper till stadskärnan. Bilderna är inlägg från Stenstans Facebook.

6.

Måluppföljning är viktig för att följa och utvärdera samverkansarbetet. Indikatorer hjälper oss att följa förflyttning över tid och ligger till grund för vad som ska prioriteras.

Vår strävan är att skapa plats för människan genom ett fokuserat arbete med platser och innehåll. En smart mix av bostäder, kontor och kommersiella verksamheter är nyckeln.

Beteende- och attitydförflyttningar är ett strategiskt långsiktigt arbete som påverkas av många faktorer, bland annat platsutveckling, service och bemötande, ambassadörskap, PR , lobbying och marknadsföring. Att arbeta med platsattraktion är att se helheten och att få saker att hänga ihop.

Sundsvall beskrivs som en trevlig och vacker stad (stenstaden) som ligger mitt i Sverige och har nära till naturen.

En majoritet av invånarna uppger att det har skett positiva förändringar i Sundsvall de senaste två åren. Positiva förändringar som lyfts är: nya resecentrum, ny sträcka på E14, att det byggs runt om i kommunen, nya restauranger och fler aktiviteter. Det som uppskattas av invånarna i Sundsvall är naturen, vattnet, havet och bergen som ger ett rikt friluftsliv samt karaktär till platsen. 

Måluppföljning

Måluppföljningen sker på olika nivåer och indikatorerna tas delvis från olika rapporter men även från årlig statistik. 

Vi vill undersöka, mäta och analysera hur konsumenter och besökare beter sig. Vi vill förstå omvärlden och hela tiden agera utifrån nya förutsättningar. Vi vill att goda kunskaper och kloka insikter vägleder oss hur framtida affärsmodeller ska se ut och hur platser och innehållet kan utvecklas. Låt oss berätta hur vi bland annat samlar in fakta och statistik;

Trygghetsmätningen sker via ett fysiska- och digitala frågeformulär som omfattar ett fyrtiotal frågor som sammanvägs till problemindex och är en väl fungerande övergripande analysmodell. Resultatet sammanställs i en trygghetsrapport vilken ligger till grund för trygghetsförbättringar i stadsmiljöns innehåll för ökade trivsel.

Telia Crowd Insights 10) visar antalet genomsnittliga besökare i stadskärnan.Stora beslut bör bygga på verklig data insamlad över tid. Insikter om stadskärnans besöksflöden hjälper oss att ta smartare beslut i kommande stadslivsprojekt.

Sundsvall avser att delta i Svenska Stadskärnors och Rises projekt Att mäta hållbar utveckling i stadskärnor. Om projektet beviljas planeras uppstart i juni 2023 och beräknas pågå i 18 månder. Målet är att långsiktigt kunna mäta, flexibelt förstå och jämföra platsers hållbarhet över tid. 

Cityindex 12) är en objektiv, heltäckande och mellan stadskärnor helt jämförbar kartläggning av den kommersiella utvecklingen i samtliga Sveriges 107 stadskärnor. Rapportens innehåll och indikatorer ger oss en omvärldsanalys samtidigt som vi följer vår lokala handels utveckling över tid. Insikterna använder vi för att möta upp människors aktuella förväntningar.

Tillsammans med Sundsvallsföretaget Indivd startar vi 2023 upp Stenstans datadrivna handelscommunity 9). Att följa människan är viktigt och målet är att lära känna våra besökare, testa och utvärdera hur olika aktiviteter och event påverkar den fysiska handeln. Verksamheters lokala besöksdata samlas in och anonymiseras och besöksinsikter delas mellan varandra i communityt. Med ny innovativ teknik utvecklar vi Stenstan till en mer hållbar handelsplats.

Vi vet att förändrade köpmönster och besöksbeteenden startade redan före pandemin, men att pandemiåren har påskynndat utvecklingen. Vi kan se att restaurangnäringen och genomsnittliga dagliga besök börjat återhämta sig. 

Ökad attraktionskraft för Sundsvall

För att se att vi går i rätt riktning genomför vi en varumärkesundersökning vart tredje år. En nulägesundersökning gjordes 2018 i samband med att Sundsvalls nya platsvarumärke arbetades fram. 2021 gjordes en uppföljande undersökning med kompletterande frågor utifrån Sundsvalls önskade positionsförflyttning och den bild Sundsvall vill förstärka. Nästa varumärkesundersökning sker 2024. 

Vi följer upp och analyserar det övergripande målet Sundsvall är en attraktiv plats utifrån tre parametrar:

Bilden av Sundsvall (spontan association):

Det finns stora möjligheter att forma bilden av Sundsvall. Associationerna till Sundsvall är relativt vaga vilket tyder på en grund och generell kunskap. I jämförelse med 2018 visade dock 2021 års undersökning en mer detaljerad kunskap och en större bredd i de fria svaren på personer, företag och produkter som kopplas till platsen.

Personer bosatta i närheten av Sundsvall har en tydligare och mer positiv bild av Sundsvall. Mest positiv och tydlig är bilden hos personer bosatta i mellersta Norrland. Även norra Norrland och Stockholm sticker ut med en generellt något mer positiv bild än övriga Sverige.

Svenskarnas kännedom om Sundsvall

En marginell positiv förflyttning, utifrån nio sammanvägda parametrar, kunde utläsas i varumärkesundersökningen 2021 jämfört med 2018. 2021 visste 37 % av svenskarna vad Sundsvall har att erbjuda, att jämföra med 36 % 2018.

Det framträder dock att det skett en tydlig positiv utveckling hos de respondenter som har en uppfattning om Sundsvalls utbud. Bilden är att Sundsvall har ett rikt utbud av friluftsliv och sport men sämre när det gäller arbetstillfällen. Dock har associationen till arbetstillfällen ökat markant sedan 2018. Samtliga associationer har ökat under åren men störst är ökningen när det kommer till arbetstillfällen, restauranger och boende. 

Att det är fler som har besökt Sundsvall under de senaste åren tycks även ha lett till att fler rekommenderar staden som besöksmål. 40 % av svenskarna kunde 2021 tänka sig att rekommendera Sundsvall som besöksmål, vilket är en betydande ökning sedan 2018 (30 %).

Andelen som kan tänka sig att flytta till Sundsvall har ökat från 10 % 2018 till 14 % 2021. Den största motivationen till att flytta skulle vara ett nytt jobb.

Sundsvallsbornas benägenhet att rekommendera någon att flytta hit, att besöka och att etablera företag i Sundsvall: 

63%

av Sundsvallsborna är benägna att rekommendera någon att flytta till Sundsvall.

75%

av Sundsvallsborna är benägna att rekommendera någon att besöka Sundsvall.

50%

av Sundsvallsborna är benägna att rekommendera någon att etablera företag i Sundsvall.

Mättes första gången 2021. Följs upp 2024.

7.

Framtid

Sundsvall har ett fantastiskt centrum där hjärtat är stadskärnan med sin unika Stenstad. Vi är stolta över vad vi har, men vi måste också ta nya steg i utvecklingen. Framtiden ställer hela tiden nya krav och utmaningar som vi tillsammans måste möta upp.

Vi har höga ambitioner; vi vill öka befolkningstillväxten, snabba på klimatomställningen och utjämna sociala skillnader i levnadsvillkor – och vi har kommit långt. Det nya Sundsvall som går från förvaltning till tillväxt och väljer att vara en del av det nyindustrialiserade Norrland med kraftfulla etableringar inom de gröna näringarna.

Låt oss berätta hur vi skapar plats för framtiden.

Fram till 2014 har tillväxten i Sundsvall och staden varit måttlig. I och med att E4:bron byggdes och Europavägsbarriären i centrala staden försvann kunde staden återigen möta vattnet. Stadens vision har förverkligats i stora delar, men tillväxten i befolkningsökning har varit fortsatt svag.

För att utveckla hela Västernorrland har Sundsvall tillsammans med övriga kommuner verkat strategiskt för att vara en del av och drivande i nyindustrialiseringen av Norrland.

Tillsammans med Timrå kommun förbereds en industripark på inledningsvis 150 hektar i Torsboda. Platsen har alla förutsättningar för en energiintensiv etablering med flera tusen arbetstillfällen tack vare en unikt stark strömförsörjning med förnyelsebar energi från vattenkraft och vindkraft. Inom en radie av 15 kilometer finns en flygplats, europaväg, järnväg och tre hamnar varav en med kombiterminalen i Sundsvall logistikpark. Ett gemensamt utvecklingsbolag har skapats och siten har utpekats av Business Sweden och E.on som den bästa platsen i Sverige och Europa för en stor etablering. För Northvolt och Volvo var det den näst bästa platsen för en etablering när valet föll på Göteborg.

Sundsvallsregionen förbereder sig för en stor etablering och en befolkningstillväxt på 10 000 nya invånare inom fem till sju år, en tillväxtnivå som motsvarar utvecklingen från 1960-talet fram till idag.

Det innebär att staden står inför en mycket stark tillväxt på få år, där Sundsvalls stadsliv kommer att utvecklas snabbt. Staden är väl förberedd, det finns utrymme för tillväxt och samverkan med intilliggande kommuner för att lyckas. Just nu pågår intensivt arbete med planer och strategier för bostadsförsörjning, kompetensförsörjning, infrastruktur och ytterligare satsningar på stadens attraktivitet för att möjliggöra denna tillväxt.

Kommunen och samhället förbereder sig tillsammans; det pågår dialog om en stor konferens- och kongressanläggning, nya sportarenor och betydande ambitioner att förtäta och utveckla stadens liv och innehåll. Men att göra det genom att ta tillvara på stadens historiska kvaliteter, förvalta stenstadens värden och fylla den med ett nytt intensivt innehåll – ett växande stadsliv.

Arbetet med platsvarumärket Sundsvall och kartläggningsarbetet av Destination Sundsvall visar att det från besöksnäringen och medborgare finns en stor önskan och utvecklingspotential i att paketera och tydligare beskriva varumärket Stenstan. Varumärkesarbetet fortsätter och under 2023 ska platsen Stenstan paketeras för att tydligare lyftas fram och beskrivas i och utanför Sundsvall.

Sundsvalls väg framåt är Sundsvalls sätt att kraftsamla för framtiden. Den politiska ledningen i Sundsvall har i sin mål- och resursplan 2023-2024 (med plan för 2025-2026) pekat ut fyra inriktningsmål som man vill fokusera på i Sundsvalls väg framåt:

5 000 nya jobb

Målet är att öka tillväxttakten i Sundsvall med 5 000 nya jobb till 2030, vilket är en förutsättning för att bibehålla och kunna utveckla välfärden i kommunen.

Klimatneutralt

Att Sundsvall ska bli klimatneutralt är ett viktigt men tufft mål som kommer att kräva stora insatser för kommunen, våra företag och för varje Sundsvallsbo.

Socialt hållbart

Målet är att utjämna de sociala skillnaderna i levnadsvillkor mellan Sundsvallsborna. Att Sundsvall håller ihop och skapar möjligheter för varje individ att utvecklas.

En robust kommun

Vi lever i en mycket föränderlig värld. Det här har ökat kravet på kommunens omställningsförmåga. Det är viktigt att kommunens beredskap involverar hela kommunkoncernen men även har ett nära och gott samarbete med parterna i vår omgivning och övriga myndigheter.

Framtid

Fysiska förändringar och projekt

  1. Stora torget

  2. Norra Stenstan

  3. Förlängning av Esplanaden till grön allé

  4. Färdigställande av Norra Kajen

  5. Färdigställande av Inre hamnen 

  6. Rosenborgskajen

  7. Området Alliero fortsätter att växa med fler bostäder

  8. Utvecklingen av ett kongresscenter börjar ta form

  9. I kvarteret Olympen skapas attraktiva utrymmen för framtiden

  10. Västra kvarteret växer fram

  11. Ett efterlängtat aktivitetshus ska byggas

Målet är att, i nära dialog med Sundsvallsborna, ta fram förslag för ett mer levande torg och genomföra åtgärder som skapar mervärden och upplevelser för Sundsvallsborna. Här finns spännande förutsättningar att skapa framtidens stora mötesplats!

Området Finnkajen, gamla Navet, Kulturmagasinet, Fisktorget och Sjögatan består numera mest av betong, asfalt och parkeringar. Som en av de största oexploaterade ytorna i Stenstan har området ett mycket viktigt läge för utveckling av en attraktiv stadskärna i framtiden, där det exempelvis finns möjlighet för en större kultur- och mötesanläggning.

Då busstrafiken nu flyttats från gamla bussläget Navet till nya Hållplats Stenstan så kommer det gamla bussområdet ersättas med en grön allé, i samband med att Esplanaden förlängs ned mot Selångersån. Det kommer även att anläggas gång- och cykelvägar och en allé längs Sjögatan; det blir mer grönt och mindre asfalt.

Norra Kajen fortsätter att omvandlas till en attraktiv, havsnära stadsdel med tre minuters promenadavstånd till Stenstan. Förutom fortsatt fokus på bostäder, torg, parker, gång- och cykelstråk, med mera. så finns det även planer för arbetsplatser, mobilitetshus samt dagligvaruhandel. 

Inre hamnen är ett av de områden där centrala Sundsvall ska utvecklas och förtätas. Närheten till Stenstan, befintliga verksamheter och till Sundsvalls Centralstation skapar mervärden för stadsdelen. Området är detaljplanelagt för centrumverksamheter med bostäder, handel, kontor samt park (Hamnträdgården). Småbåtshamn och kaj finns vid vattnet. En vision finns om framtida, miljövänlig färjetrafik till Alnö som kan angöra här.

Rosenborgskajen är nu upprustad och härnäst ska de gamla industri-spåren bort. Här finns en unik möjlighet att bygga bostäder/lokaler där man även tar tillvara vattenkontakten, båtlivet och närheten till Sundsvalls centralstation. En ny stadsdelspark är föreslagen här och byggnader i och vid vatten ska utformas så att de stärker vattenkontakten ytterligare. Det kan exempelvis röra sig om bryggor, småbåtshamnar eller bastubyggnader där allmänhetens tillgång är viktig att säkerställa. 

Just nu sker en stor utveckling av stadsdelen Alliero som ligger centralt i Sundsvall. Här finns närheten till Stenstan, Mittuniversitetet, grundskola, Himlabadet med Sporthallen och mycket mer. Visionen är att skapa bostadskvarter liknande stenstadens med möjlighet till handel och verksamheter i bottenvåning, parkering under mark. I detaljplanen finns utformning av både lokalgator, del av en huvudgata samt en bred allé med dubbla trädrader. Kommunen har tillsammans med fastighetsägare drivit ett detaljplanearbete som vunnit laga kraft för området. Byggrätten möjliggör för fler centrala bostäder i city, förtätar staden och ett helt nytt kvarter skapas.

Offentliga och större fastighetsägare vill tillföra Sundsvall ett centralt beläget kongresscenter av internationell klass med plats för ca 2 000 sittande kongressdeltagare. Tanken är att detta kongresscentrum anordna fysiska och digitala möten och på så sätt kunna möta framtidens behov. Stor vikt har lagt vid att en ny byggnad ska harmonisera med vår unika Stenstads arkitektur samtidigt som den ska tillföra ytterligare areor till torget.

Sundsvall har ambitionen att bli en av Sveriges populäraste mötes- och eventstäder. En omfattande förstudie resulterar i överväldigande positivt resultat. 

Det centrala kvarteret med sin utsökta arkitektur mitt i kärnan av Sundsvalls stenstad kommer genomgå och förädlas med ett stort hållbarhetsprojekt. Projektet på drygt 5 000 kvadratmeter och med en total investering på ca 100 miljoner kronor skapar nya dynamiska miljöer.

En ny entré mot Sjögatan öppnas upp och bjuder in besökaren till exklusiva utrymmen. Ett inglasat atrium, parklounge och en gemensam grönskande innergård blir mittpunkten i fastigheten. Atriet skapar rörelse och kopplingar mellan byggnader och nivåer i kvarteret.

Under 2021 invigdes den nya mötesplatsen Clarion Hotel Sundsvall och med utvecklingen av ett nytt kvarter. Granne med hotellet och näst på tur står projektet ”Västra kvarteret” där Diös planerar för ett nytt nav för framtidens hållbara arbetsplats i Sundsvall. Här skräddarsys strategiska kontorskoncept med funktionella mötesplatser och sociala ytor som möter våra nya arbetssätt.

Ett nytt spännande aktivitetshus ska byggas i centrala Sundsvall. I slutet av 2023 är det premiär för JumpYard i det efterlängtade aktivitetscentret i centrala Sundsvall. Tillsammans med ett klättercenter och en skate-klubb bildas en unik hub för sport, nöje och aktiviteter för en bred publik. Ambitionen är att huset ska skapa attraktiva aktiviteter för en bred målgrupp året runt. 

2024 firar Sundsvall 400 år som stad. Meningen var att fira 2021 men som så många andra stora publika event ställdes firandet in på grund av pandemin med Covid-19. Firandet kommer att ske i hela kommunen men naturligtvis kommer Sundsvalls stadskärna och Stenstan att spela en viktig roll när det gäller festligheterna. Grundtanken för firandet är att göra det vi gör bra idag ännu bättre 2024 och sätta riktigt guldkant på både nationaldagsfirande, nyårsfirande, Lyslördag och Stenstadsdagarna. Sundsvalls kommun har avsatt betydande medel för firandet som också säkerställer riktade bidrag till föreningslivet i kommunen som fyller en mycket viktig funktion för att skapa både innehållsmässig och geografisk bredd.

Nästa

8.

Motivering

Vi vill bli Årets Stadskärna 2023

Tack för att du lyssnat. Visst har det hänt mycket i Stenstan? Vi är stolta över det fantastiska resultat vi kan visa i Sundsvalls stadskärna. Tillsammans har vi gjort de största satsningarna i staden sedan den återuppbyggdes efter branden 1888. Gamla fasader har fått nytt innehåll och stadskärnan växer då nya områden sammanflätas med befintlig bebyggelse.

Vi har skapat plats. Plats för upplevelser, olikheter och känslor för alla stadier i livet. Mötesplatser, lekplatser och boplatser. Ändå är vi bara halvvägs mot målet, resan fortsätter framåt mot visionen där vi skapar ytterligare plats för upplevelser, olikheter och känslor för alla stadier i livet. 

Alla städer har sin plats – men det är med rätt prioriteringar som vi når de bästa resultaten. Utan europavägen i centrum möter nu åter staden vattnet längs kajerna och gröna stråk vid Selångersån. Här skapas förutsättningar för rörelse och det myllrar av stadsliv.

Att få alla goda krafter att samverka för att utveckla en attraktiv stad att leva, bo och verka i är en utmaning för vilken stad som helst. Men Sundsvall är inte vilken stad som helst. Stadsutveckling i Sundsvall, tillsammans med medlemmar, aktörer och eldsjälar, är de som tagit sig an utmaningen med stor drivkraft och passion. I samverkan skapar vi plats för det bästa innehållet i staden.

Vi har lyckas leverera tack vare platssamverkan mellan näringslivet, kommunen, fastighetsägarna samt medborgarna. Sundsvall är en stad där engagemang och samarbete skapar attraktivare miljöer i city, det kan vi visa tydligt. Vi har ett kvitto på att samverkansarbetet fungerar och att vi är på rätt väg.

Genom ansökan till årets stadskärna har vi en samlad bild och bevis på att i Sundsvall blir visioner verklighet.

9.

Utmärkelser

Årets stadskärna, 1999

Svenska Stadskärnor utsåg Sundsvall till Årets Stadskärna 1999. 

Årets studentstad, 2000

Sveriges förenade studentkårer, SFS, har sedan 1999 delat ut utmärkelsen till den stad som på ett aktivt sätt arbetar för att främja studenters situation och leverne.

Sundsvalls utmärkelser

Årets vackraste stad, 2017

Stenstan inramas av en storslagen arkitektur och vi är mycket stolta över att Arkitekturupproret utlyste Sveriges vackraste stad 2017. 

Årets friluftskommun, 2018

Utmärkelsen utgår från en årlig undersökning av kommunernas friluftsarbete där 208 av Sveriges 290 kommuner deltog 2018. Det som gör att Sundsvall får utmärkelsen är till stor del tack vare ett kommunövergripande engagemang kring just natur- och friluftsliv.

Sveriges Digitaliseringskommun, 2021

Sundsvalls kommun tilldelas utmärkelsen för ett moget, metodiskt och inspirerande arbete med digitalisering för välfärdens förnyelse. Med beslutsamhet, mod och nyfikenhet har man format en organisation som står redo att utveckla välfärden till nytta för invånare, medarbetare och samhälle.

Årets Arkitekturkommun, 2022 (10:e plats)

Sundsvalls kommun gör ett jättekliv till plats 10 när organisationen Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund rankar Årets arkitekturkommuner. Det är framför allt kommunens arkitekturkompetens, bemötande, dialogklimat och nytänkande som lyfts fram.

1. https://www.stadsutvecklingsundsvall.se

samt i dokumentmapp Stadsutveckling-Sundsvall

2. Sundsvall 2040: https://karta.sundsvall.se/op2040/

3. Stadsvision Sundsvall, se bilaga Stadsvision_broschyr.pdf

4. I bilagor, dokumentmapp: Platsvarumärket-Sundsvall.

5. Dela Sundsvall: https://delasundsvall.se/sv

6. Stenstan Springer, se bilaga: Stenstan-springer.png

7. Quality Mark. Se bilaga, ansökan (QM.zip) och dilpom (QM Sundsvall 2021-24 .pdf)

8. Citykompetens; https://www.mynewsdesk.com/se/vasterascity/pressreleases/sjutton-svenska-staeder-goer-gemensam-satsning-paa-utbildning-3231086

9. Stenstans datadrivna handelscommunity, samarbetpartner i projektet och liknande projekt finns här: https://www.indivd.com/sv/

10. Telia Crowd Insights:

https://business.teliacompany.com/crowd-insights?gclid=Cj0KCQiA6fafBhC1ARIsAIJjL8l_nXQLv9gVK5GTGY6A-qGe3ClUkpjlUY0WnZ-1vudz2VWVIGkAhIMaAq9iEALw_wcB

11. Sveriges Centrumutvecklare & Svenska Stadskärnor:

https://sverigescentrumutvecklare.se & https://www.svenskastadskarnor.se

12. Cityindex Sundsvall 2022:

https://sundsvall.se/uppleva-och-gora/foreningar-foreningsliv/cityskoj

13. Stenstans presentkort: https://www.stenstan.se/presentkort

14. Sundsvallsbron invigs: https://news.cision.com/se/trafikverket/r/pressinbjudan--kungen-inviger-e4-sundsvall-och-oppnar-sundsvallsbron,c9695322

15. Resecentrum: https://www.trafikverket.se/vara-projekt/projekt-i-vasternorrlands-lan/sundsvall-tillganglighet-och-resecentrum/

16. Hållplats Stenstan: https://www.sundsvallvaxer.se/hallplatsstenstan

17. Sommargågata: https://sundsvall.se/nyheter/nyhetsarkiv/2022-06-17-valkommen-till-sundsvalls-forsta-sommargagata

18. Tornhuset: https://www.ungisundsvall.se/motesplatser/tornhuset

19. Se bilaga: hedbergska-parken.jpg

20. Elsparkcyklar: https://sundsvall.se/nyheter/nyhetsarkiv/2022-06-28-nu-ar-500-elsparkcyklar-redo-att-koras-i-sundsvall

21. Se bilaga: Parkeringsstrategi-beslutad-KF.pdf

22. 5000 parkeringsplatser: https://sundsvall.se/samhallsplanering-och-trafik/parkering/hitta-parkering

23. Resultat ”Kritik på teknik” 2022. Se bilaga: Kritik-pa-teknik-2022.pdf

24. Karta över trygghetsgrupper, se bilaga: Bilaga TryggaSundsvall_Karta_Webb2.jpeg

25. Medborgarlöfte, se bilaga: Bilaga Medborgarlöfte 2022-2023.pdf

26. Normsken: https://sundsvall.se/kommun-och-politik/press--och-informationsmaterial/nyhetsbrev-fran-sundsvalls-kommun/normsken

27. Bild sida 49: https-//www.isastar.se/2019/12/27/staycation-pa-knaust/.jpeg

28. Resecentrum: https://gymnasium.sundsvall.se/kommun-och-politik/press--och-informationsmaterial/pressmeddelanden/pressrum?pressitem=153755

29. Länk till Bomorrow: https://www.miun.se/Forskning/forskningscentra/cer/Events/kalender/2023-04/bomorrow/

30. Se bilaga: kulturpolitisk-strategi-för-sundsvalls-kommun.pdf

31. Se bilaga: Sammanställning konst i stadsutveckling 20210324.pdf

32. Sundsvall växer filmer:

https://youtu.be/7P9__vEped8 & https://youtu.be/MyQh_CGpKsQ

33. Tidningen byggplats, se bilaga: BP 2-22 lag.pdf

34. Rörligt material Soundsvall, se bilaga: Soundsvall.mp4

35. Ta plats i Sundsvall: https://www.taplatsisundsvall.se

Förteckning och bilagor

TILL TOPPEN